A rovat kizárólagos támogatója

2022 nyarán, őszén felpörgött a rezsicsökkentési láz – lévén leáldozóban az olcsó energiaárak, és a valódi rezsicsökkentést csak energiatakarékossági beruházásokkal lehet elérni. Építkezik? Felújít? Hallgassa meg a Gealan szakemberének tanácsait!

Csökkenteni akarja a gáz és villanyszámlát?  Ennek egy fontos területe, hogy milyen nyílászárókat vesz. Az ár mellet fontos a hőszigetelési tulajdonság is, és itt is igaz, hogy ugyan drágább az energiatakarékosabb, korszerűbb termék, de a növekvő energiaárak mellett egyre rövidebb időn belül megtérül a magasabb ár. A mai podcast fókuszában a nyílászárók. Sarkadi Péter szakértő vendége a Gealan cégcsoport Kelet-Magyarországi Területi Értékesítési Vezetője, Kocsis Lajos.

Kocsis Lajos Gealan. kép: Sarkadi Péter greenfo

Kérdések és válaszok:

A rezsicsökkentés csökkentése mennyire borította fel az építőipari piacot az elmúlt hónapokban?

A hazai épületállomány 2/3-a felújításra szorul.
Hogyan, mennyivel csökkenthetőek a korszerű szigeteléssel, nyílászárókkal a hűtés/fűtés költségek? Mire figyeljünk a vásárlásnál? Fa vagy műanyag?  Mennyire tartós? Környezetbarátság.

Hőveszteség a korszerűtlen ablakoknál. Hány kamrás a jó ablak?
Hogyan védekezzünk a páralecsapódás és a penészedés ellen?
Várható hőnyereség ablakcsere esetén és megtérülés.
Hőveszteség csökkentése a hőcserélős szellőzőnkkel.

A Gealan fenntarthatósági alapelvei:

— zöld erőforrások, zöldáram 100 %-ban – ezzel évi 16000 tonna CO2-t váltottak ki a gyártó üzemben. És nincs orosz gázfüggés.

— újrahasznosítás: az új termékek ma már kb. 30 %-ban korábbi nyílászárók alapanyagát tartalmazzák. Németországban működik az építési és bontási hulladékok visszagyűjtése, és anyagában történő újrahasznosítása, ami sajnos Magyarországin még gyerekcipőben sem jár.

Mi az az EMAS tanúsítvány?


 

Az építőipari szektor jelenleg az energiafogyasztás 40%-ért felelős Európában – de az EU 2050-ig klímasemlegessé szeretne válni. Hogyan sikerülhet ez? „Takarékoskodnunk kell az erőforrásainkkal – több újrahasznosított anyaggal lenne érdemes kalkulálni. 2019-ben mintegy 726 000 tonnával csökkent a CO2-kibocsátás pusztán azzal, hogy egyre többen, egyre tudatosabban használnak újrahasznosított anyagokat.

Kapcsolódó podcastunk: Akik ablakot nyitnak a jövőre: fenntarthatóságtól az okos ablakig

 

A 2020 április 22-én, a Föld Napján indult podcastunk adásait meghallgathatja Soundcloud oldalunkon, elérheti az anchor megosztón keresztül több alkalmazásban (breaker; google podcast; overcast; pocket cast; RadioPublic; ezekben fel is iratkozhat ránk)

Greenfo podcastok a Spotify-on Greenfo podcastok az iTunes-on

Podcastunk RSS-csatornája itt található.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás