Hirdetés

Kínai tudósok olyan „okosablakot” mutattak be, amely képes szabályozni az átengedett napsugarak mennyiségét és energiát is termel – írta a South China Morning Post című hongkongi napilap.

Az új okosablak legfőbb előnye, hogy használatával csökkenthetőek az épületek hűtésére és fűtésére fordított kiadások. Míg a legtöbb mai okosablak csupán a zárt terekbe érkező napsütés mennyiségét képes szabályozni, a sanghaji egyetem és a kínai tudományos akadémia kutatói már tovább léptek: az ő ablakuk alkalmazkodik az időjárási viszonyokhoz, és képes energiát megtakarítani illetve termelni.

A tudósok hosszú évek óta próbálkoznak a napenergiát termelő szolárpanelek ablakokra szerelésével, anélkül, hogy azok az üveglapok áttetszőségét befolyásolnák. A kínai kutatók ezt vanádium-oxid használatával érték el, mely képes szabályozni a Naptól érkező infravörös sugarak mennyiségét – írta az újság a Nature Scientific Reports című tudományos folyóiratban megjelent beszámolót idézve.

A vanádium-oxid viselkedése az időjárástól függően változik: 68 fok alatt szigetelő hatása van és átengedi az infravörös sugarakat, efelett fényvisszaverővé válik. Így a kísérletekben nemcsak az épületekbe beérkező napenergia mennyiségét tudta szabályozni, de a visszaverődés által a napsugarakat a gondosan elhelyezett napelemekbe "szórta át", amellyel a tudósok képesek voltak például egy lámpa meggyújtására. (MTI)


 
A közelmúltban a kaliforniai Lawrence Berkeley Nemzeti Laboratóriumban (szintén a kis elektromos feszültség változtatását kihasználva) az eddigi módszereknél jobb megoldást találtak. A Nature nemrég közölte Delia Milliron és kutatócsoportja eredményét, mely ugyan még csak laboratóriumi körülmények között, de lehetővé teszi olyan bevonat előállítását, amely különválasztja és végre egymástól függetlenül szabályozza a látható fény- és az infravörös tartományban keletkező hő áramlását. Ehhez nióbium-oxiddal dúsított üvegszerkezetbe indium-ón-oxid nanokristályokat ágyaztak. Részletek >>>

Kapcsolódó anyagok:

Elektronikus redőny az okos ablakban

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás