Hirdetés

Az egyik legfontosabb energetikai kérdés Ausztriában a kapcsolt energiatermelés háztartási méretű elterjesztése. Az ÖkoFEN fejlesztési projektje a házi energiatermelő pelletfűtésre fókuszál.

A rendszer előnye a hatékonyabb energia-felhasználás, mivel a hő nem csak villamosenergia-termelésre, hanem a helyiségek fűtésére is használható. Eddig ezt a módszert eddig csak azoknál a rendszereknél használták, melyek fosszilis tüzelőanyag égetésével termeltek hő- és villamosenergiát.

Az ÖkoFEN (székhely: Niederkappel/Felső-Ausztria) keményen dolgozik, hogy létrehozzon egy pellet tüzelésű áramtermelő berendezést. Ezzel a pellet tüzeléssel a házakban a villamosenergia-termelés valóban „zöld” lehetne. A pellet fűtésű berendezésbe Stirling motor van beépítve, ami 1 kilowatt elektromos energiát termel. Ez egy háztartás napi energiaszükségletének nagy részét fedezi.

2011-ben az elsődleges feladat a fejlesztés, az optimalizálás és a prototípus előállítása volt. Már novemberben sikerrel zártak minden tesztet. A következő lépés a valós működés közbeni teszt, amit Ausztriában kezdenek, hogy a továbbiakban hosszú távon tapasztalatokat szerezzenek a gyakorlatban.

Csakúgy, mint a projekt, a kommunikációs stratégia is újszerű: az „Open Innovation“ kifejezés azt takarja, hogy az érdekelt felek betekintést kapnak a projekt előrehaladásáról. Erre a célra létrehozták a www.okofen-e.com honlapot, amelyen figyelemmel kísérhető a projekt aktuális állapota.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás