A rovat kizárólagos támogatója

Zsigó Róbert államtitkár úgy egy éve büszkén jelentette be, hogy a kormány állatvédelmi feladatokra teljes 40 millió forintot különített el. Nagyjából ugyanekkor derült ki, hogy Orbán Viktor dolgozószobáját 4 milliárd (igen, 4000 millió) forintból alakítják majd ki.

Mondok gyorsan két számot, és nyugodtan nevezz demagógnak, nem zavar.

Zsigó Róbert államtitkár úgy egy éve büszkén jelentette be, hogy a Földművelésügyi Minisztérium és a Nébih “sokat léptek előre” az állatvédelem területén az elmúlt években. Többek között ennek is köszönhetően az állatvédelmi feladatokra teljes 40 millió forintot különítettek el. Ebből ivartalanítást, ebrendészeti telepek és állatmenhelyek korszerűsítését, lakossági tájékoztatást terveztek.
Nagyjából ugyanekkor derült ki, hogy Orbán Viktor dolgozószobáját 4 milliárd (igen, milliárd) forintból alakítják majd ki. Erre mondta korábban Tuzson Bence, hogy “semmilyen különleges beruházásra nincsen szükség”.

Az év végére kiderülhetett, hogy 40 millió forint nagyjából semmire sem elég, mert 5 állatmenhelynek újabb 15-15 milliós támogatást ígértek be. Többet, mint amennyiből korábban nem csak minden menhely és telep korszerűsítését ígérték, de még ivartalanítást és lakossági tájékoztatást is.

Csak a lakossági tájékoztatást helyezzük képbe: tavaly év végén 2,8 millió nyugdíjasnak küldtek ki Erzsébet-utalványokat. Maga a kiküldés került 1,12 milliárdba. Ez a 40 millió 28-szorosa. Az jól látszik, hogy mennyire fontos a kormánynak az állatvédelem ügye.  Akár egy lakás árát is ráköltik, ha kell! Persze, az állatvédőknek van lehetősége arra, hogy pénzt szerezzenek – adományokból, az adó 1%-ából, vagy éppen pályázatokból.
Köszönjük. Miközben egyébként állami feladatot látnak el, a lakosság adományaira vannak utalva.

Mindezen nehéz meglepődni, ha megnézzük például az állatvédelmi törvény körüli mizériát, amiben nagy szerepet játszott, hogy a kormánynak e téren is derogált azokkal egyeztetni, akik „a terepen dolgoznak” és értenek is hozzá.

Változás kell. Változtatnunk kell, mert az állatvédelem nem hogy előre, inkább hátrafelé halad az országban.

Mert az aktivisták, civil szervezetek tehetetlenek, mert maguknak kell összeadni azt, amiből elvégzik a feladatot, amit alapvetően az államnak volna kötelessége megtennie.

A magam részéről azt mondom, hogy már csak azoknak vagyok hajlandó bizalmat szavazni, akik tényleg a szakmával egyeztetnek. De ilyet nem nagyon találunk a pártok között. Állatvédők szerint a Jobbik legalább Állatvédelmi Kerekasztalt szervez rendszeresen, ahova egyébként minden politikai erőt, a kormányt is rendszeresen meghívják (pozitív fejlemény, hogy a legutóbbin például az LMP-s Sallai Benedek már képviseltette magát, de másnak eddig nem merült fel, hogy ez fontos lenne…).

A Jobbik kampányidőszakon kívül is aktív, immáron nyolc éve, azaz nem csak kiskutyákkal fotózkodik az elnökük, hanem valóban komolyan gondolhatják a témát. Rendszeresen kérdezik a kormányt is az állatvédelemről (erről bárki meggyőződhet a parlament.hu adatbázisában), és részletes programjuk is van az állatvédelem ügyének képviseletére. Noha a múltja miatt még mindig támadják a pártot, de állatvédelemben vitathatatlanul ők vannak ott “a placcon” (elnézést, ha bárki politikai érzékenységét megsértettem volna)..

Szóval, nem is a Jobbikot akarom nyomni, csak elegem van abból, hogy az állatvédelem nem, hogy nem fontos, de egyenesen nem is létező ügy a kormány számára.

Elegem van abból, hogy az állatkínzókat szabadon engedik, hogy a civileknek adományokért kell könyörögni, hogy a szakmai szervezeteket meg sem hallgatják, és abból is, hogy a bankokból, bevásárlóközpontokból kitiltják a kutyáimat.

A Jobbik legalább változik, és próbál előrelépni, nem csak állatvédelemben, hanem mindenben, miközben a többi párt az LMP és a Momentum kivételével őskövületnek tűnik, én nem látok pozitív változást náluk. Egy tényező persze nem elég, hogy legyőzzem magamban a korábbi ellenérzéseimet, de az biztos, hogy az az elv, hogy aki az állatokat szereti, rossz ember nem lehet, most is alkalmazható.
szeretjukazallatokat.hu


A vélemény rovatban megjelt írások nem feltétlenül tükrözik szerkesztőségünk álláspontját.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás