A rovat kizárólagos támogatója

Kitalálja, hány Paks árába kerül a fukusimai romeltakarítás? Akkora összeget kell fizetni a fukusimai károk elhárításáért és az áldozatok családjainak kártérítésére, ami a magyar költségvetés egyéves kiadásainak is a háromszorosa.

Megduplázták a fukusimai romeltakarítás és kártérítések költségeit. A japán kormány most már úgy számol, hogy nagyjából 20 trillió jent, azaz mintegy 52 ezer milliárd forintot kell erre költeniük. Összehasonlításképp: Magyarország egyéves költségvetési főösszege 17 ezer milliárd forint, a paksi bővítés tervezett költsége nagyjából 3700 milliárd.

Az atomreaktor katasztrófája után, még 2011-ben úgy számoltak: nagyjából 50 milliárd dollárnak megfelelő összegből kihozzák a romok eltakarítását. 2014-ben megduplázták ezt a becslést, most pedig ezt a számot is majdnem a kétszeresére emelték. A legnagyobb mértékben a fertőtlenítés költségeit növelték meg, közel a duplájára. A károsultaknak és családjaiknak szánt keret a másfélszeresére nőtt.

A ne az emberekkel fizettessék meg elv azonban borul: a kormány is elismerte, hogy az áramszámlák nőni fognak a megemelkedett kiadások miatt. Mindeddig próbálták tartani magukat ahhoz az ígérethez, hogy az atomerőművet birtokló Tokyo Electric Power fog fizetni a károk után- írta a hvg.hu.
 

Nukleáris sebhelyek: Csernobil és Fukusima gyilkos hagyatéka

Nukleáris sebhelyek: Csernobil és Fukusima gyilkos hagyatéka

A csernobili és a fukusimai szerencsétlenség 30., illetve 5. évfordulója kapcsán a Greenpeace áttekintette a nukleáris balesetek okozta radioaktív szennyezést, illetve egészségügyi hatásaikat vizsgáló szakirodalomat A Greenpeace sugárzási szakértői emellett terepmunkába fogtak, hogy dokumentálják az oroszországi, ukrajnai és japán túlélők mai környezetének állapotát. Ezek eredményeit foglalja össze a Nukleáris sebhelyek – Csernobil és Fukusima velünk élő hagyatéka című jelentés.

 

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás