A rovat kizárólagos támogatója
(X)

A KSH felmérése szerint ma Magyarországon egy nő átlagosan 13,2%-kal keres kevesebbet ugyanazzal a munkával, mint egy férfi. A MagNet új weboldalt indított a társadalmi különbség felszámolásáért. A www.fairfizu.hu oldalon mindenki megismerheti, hogy mennyit keresne a másik nem tagjaként.

A Központi Statisztikai Hivatal Nők és férfiak Magyarországon, 2015 c. elemzése szerint ugyanazzal a munkával ma Magyarországon egy nő átlagosan 13,2%-kal kevesebbet keres, mint egy férfi. Ezen aligha változtathatunk addig, míg a fizetések tabunak számítanak. A Fairfizu.hu oldal e tabu megtörését segíti: első lépésként mindenkinek lehetőséget ad rá, hogy kiszámolja, mennyivel keresne többet vagy kevesebbet a másik nem tagjaként.

Sokan hajlamosak elfogadni, hogy Magyarországon a fizetések nem csupán azt tükrözik, ki hogyan teljesít – hanem például attól is, hogy a munkavállaló nő-e vagy férfi. Amíg a fizetés kérdésköre tabu, nehéz szembeszállni e diszkriminációval: a MagNet Bank által életre hívott FairFizu.hu ezért azt tűzte ki céljául, hogy az egyes emberek egyéni érintettségének megmutatásával indítsa be a témával kapcsolatos társadalmi párbeszédet.

A Bank abban bízik, hogy ha a nők tudatára ébrednek, hogy egy adott pozíció milyen átlagfizetéssel jár, tudatosabban és magabiztosabban készülnek majd az állásinterjúkra, könnyebben vállalják fel munkaadóik felé, ha bérkorrekciót kérnek, és – nem utolsó sorban – idővel a munkaadók hozzáállása is megváltozik majd. Az oldal azonban nem csak nőknek szól: a Bank hisz benne, hogy egy átláthatóbb társadalom mindannyiunk közös érdeke. „Fair munkakörnyezetben mindenki biztos lehet benne, hogy érdemes maximális erőbedobással dolgoznia, hiszen a fizetése ezen múlik – ezért is gondoljuk, hogy ez a téma mindannyiunk közös ügye.” – fogalmazott Molnár Csaba, a MagNet Bank közösségfejlesztési igazgatója. „A MagNet Bank nem tesz különbséget nemek közt a fizetésekben sem.” – tette hozzá. „Ezért is tudtuk nyugodt szívvel feltölteni az adatbázisba teljes bértáblánkat… Reméljük, hamarosan más vállalatok is követik példánkat. Bízunk benne, hogy kampányunk hatására mind több hazai vállalkozás válik elkötelezetté a nők korrekt anyagi elismerése iránt.” 

A fairfizu.hu oldalon működő kalkulátor használata teljesen anonim, ugyanakkor a Bank bízik abban, hogy sokan megosztják majd saját, konkrét összeget nem említő eredményüket ismerőseikkel – azaz azt, hogy az ő fizetésük átlagosan hány százalékkal lenne több vagy kevesebb az ellentétes nem tagjaként.  

Az írás a MagnetBank/Zöldunió támogatásával jelent meg.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás