Hirdetés
Forrás: 444.hu

50 évet kellett várni rá, hogy a világ országai végre konferenciát szenteljenek az emberi élet egyik nélkülözhetetlen alapszükségletéről, a vízről, de a 3 napos tanácskozáson végül csak nem kötelező vállalásokat tettek, melyek betartásának ellenőrzésére sem dolgoztak ki semmilyen mechanizmust, és megalkották az ENSZ vízfelelősének posztját.A konferencia után annak szervezői is csak afölötti örömüket tudták jelezni, hogy egybegyűlhettek a tudomány, a kormányok, az iparágak és a civil szervezetek képviselői, hogy erről a fontos témáról tárgyaljanak. Azt viszont még ők maguk is elismerték, hogy a globális ivóvízellátás javításához az önkéntes, ellenőrizhetetlen vállalások elégtelenek lehetnek, és inkább olyan nagy globális egyezményekre volna szükség, mint amilyen a 2015-ös párizsi klímaegyezmény volt -írta a tanácskozást végső soron igen kevésre értékelő Guardian a beszámolójában.

“Ez a tanácskozás erre nem adott felhatalmazást, de legalább összehoztuk a világot, és még lesz folytatás” – mondta a Guardiannak Henk Ovink, Hollandia víznagykövete, a konferencia egyik házigazdája. Majd egyből a problémák sorolásába kezdett. “Töredezett a vízkérdés globális kezelése, ahogy töredezett a finanszírozás is, és nem áll rendelkezésünkre kellő adat, sem tudományos ismeret” – mondta.

“Tisztában vagyunk, hogy még nem végeztünk a munkával, és elmaradásban vagyunk a feladatainkkal” – mondta Tharman Shanmugaratnam szingapúri miniszter, a konverencia párbeszédért felelős társelnöke, aki szerint közben azért azt is tudják, hogy a feladatuk teljesíthető is volna. “A vízet globális közjóként kell kezelnünk, és közösen, minden nemzet érdekében kell védenünk” – mondta.

A tanácskozáson valóban kimondták, hogy a víz közjó, ahogy azt is, hogy a vízkérdést nem lehet elkülönítetten kezelni a klímaválságtól, sem az élelmezésbiztonság, az energiabiztonság vagy a nemzetbiztonság kérdésétől. De semmilyen kötelező érvény megállapodás nem született, ezért a szakértők szerint nehéz lesz behajtani a kormányokon és az iparon a vállalásaikat.

Nyitókép: a kiszáradt Pó folyó medre fotó: Piero Cruciatti  Anadolu Agency via AFP

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás