A rovat kizárólagos támogatója

Egyre nagyobb a kereslet a világban a medve-epéért, és emiatt sajnos évről évre nő a megölt örvös és maláj medvék száma – jelentette a Traffic, az IUCN-nel és a WWF-fel közösen készített jelentésében.

Az ázsiai tradicionális gyógyászatban alkalmazott állítólagos csodaszert Kínában, Hong Kongban, Malajziában, Burmában és Vietnámban keresik a legtöbben. A vizsgálatok szerint ezekben az országokban nemcsak keresik, de kínálják is a medvék epehólyagját, és bár a legtöbb országban tilos a medvék testrészeivel kereskedni, ez mégsem rettenti vissza az illegális piac résztvevőit.

Bár fokozott védelem alatt áll az örvös medve és a maláj medve is, mégis egyelőre megfékezhetetlen szerveik exportja és importja, annak ellenére, hogy ezt állatvédelmi egyezménye is tiltják. Laoszban, Burmában és Vietnámban még olyan programok sem működnek, amelyek befogott medvéknek adnának otthont, így valószínű, hogy minden egyes epehólyagért a vadonban ölik meg az állatokat. A tanulmány egyértelműen rámutat arra, hogy a fogságban tartott és született medvék életét is sok esetben fenyegeti, hogy fogva tartóik egyszerűen megölik az állatokat és eladják szerveiket.
A Traffic jelentése szerint az ázsiai medve-szervkereskedelem virágzik és félő, hogy a jövőben még nagyobb bajba kerülhetnek a már amúgy is megfogyatkozott medvepopulációk, hogyha a hatóságok nem lépnek fel kellő szigorral.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás