A rovat kizárólagos támogatója

A legtöbb állatcsoportot érintő, a legszínesebb, a legelképesztőbb, a legizgalmasabb, a legösszetettebb – csakis szuperlatívuszokban lehet beszélni a Madárbarát kert program e legnagyobb eszközéről. Aki nem hiszi, járjon utána! – ebben segítünk legújabb írásunkban.

 Az MME most induló, többrészes cikksorozatában a Madárbarát kert program kevésbé ismert vagy új fejlesztésű, az ismeretterjesztést, a szabadidő-eltöltést, a szakköri és környezeti nevelési tematikákat is segítő megoldásaiba szeretne bepillantást adni kedvcsinálóként.

A fatüzelés a Föld jelentős területén, a sarkvidékek és a mérsékelt öv mellett a mediterrán és trópusi hegyvidékeken is a legelterjedtebb fűtési és főzési mód volt évezredeken keresztül, és sok helyen még ma is az. A tűzifát az emberek többnyire a jól ismert farakásokban tárolták, amiket a lakot területekre velünk együtt beköltöző állatok el is foglaltak, megtanultak kihasználni.

A fatüzelés megszűnésével a lakott területekről sajnos eltűnőben vannak vagy már el is tűntek azok a farakások, melyek egyedülállóan gazdag és változatos állatvilágnak jelentettek folyamatos vagy ideiglenes élő-, búvó- és szaporodóhelyet. Ezzel pedig jelentősen elszegényedik a környezetünk.  Ezért ha van rá lehetőségünk, a körülöttünk élő rendkívül izgalmas viselkedésű aprónép segítésére és a magunk szórakoztatására létesítsünk természetvédelmi farakást ott is, ahol már nem fával tüzelünk, vagy aktívan használt tűzifarakásunk egy részét alakítsuk át ilyenné. Megépítése nem bonyolult és elkészültét követően további munka nélkül is több évtizedig, évről évre egyre jobb hatékonysággal működik. 

RÉSZLETEK: Hogyan építsük meg?

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás