Hirdetés

Gyanús módon kapott engedélyt, illegálisan kezdték feltölteni, és kis híján katasztrófát okozott: tegnap délután alámosódott Oszter Sándor mesterséges tavának gátja, nem sokon múlott, hogy át is szakadjon. A veszélyt elhárították, nyomozás indult.

Néhány hét alatt a semmiből több ezer köbméteres tórendszer épült Oszter Sándor diósjenői kastélya mellé – az engedélyek szerint vizes élőhely rekonstrukciója zajlik. A beruházás körül számos homályos mozzanat van, de az elég biztos, hogy a projekt súlyosan veszélyeztet egy másik vizes élőhelyet, az évszázadok óta itt lévő Jenői-tavat.

Eddig csak az ország egyik legszebb tavára jelentett veszélyt a Diósjenő belterületén, az Oszter-birtokon megépített mesterséges tórendszer, de ma kiderült, a falu egy részére is komoly fenyegetést tud jelenteni a létesítmény. Miután kirobbant a botrány a mesterséges tó, illetve a megépítését lehetővé tevő engedélyezési eljárás körül, úgy tűnt, Oszter Sándor visszavonulót fúj, és eláll a tórendszer feltöltésétől. A váratlan hóolvadás azonban új helyzetet teremtett: ismeretlenek – információink szerint egy ún. osb-lappal – elzárták a legnagyobb tó átereszét, így a Börzsönyből a Jenő-patakon keresztül a Jenői-tóba tartó víz egyszer csak elkezdett gyűlni Oszterék tavában.

Ha a színésznek egy kicsit több szerencséje van, akkor a tó szépen feltöltődött volna vízzel, így egy lépéssel közelebb kerül a teljes projekt megvalósításához.  Minden kiválóan alakult, a patakon lefolyó extra mennyiségű víz gyorsan elkezdte feltölteni a hat méter mély gödröt – csakhogy a mesterséges tó gátja nem bírta a hirtelen megnövekedett nyomást, az átázott föld a beton záróelemek alól elkezdett kimosódni, majd kora délután az egyik több mázsás betonelem ki is szakadt a helyéről.

Nagyon úgy nézett ki, hogy ha nem sikerül gyorsan leengedni a tó vizét, akkor rövid időn belül több ezer köbméter sáros víz szakad a falura. A helyszínre érkező tűzoltók és speciális mentők délutánra megtisztították az átereszt, megkezdődhetett a víz leeresztése, estére konszolidálódott a helyzet.

Videó a tó leengedéséről:
 

Az Átlátszó információi szerint a rendőrség közveszélyokozás miatt indított ismeretlen tettes ellen nyomozást. Ugyanakkor a diósjenőiek közösségi oldalára tegnap felkerült egy rossz minőségű fotó, amin az látszik, hogy munkások ügyködnek Oszter tavának áteresze körül egy jókora bútorlappal, néhány méterrel távolabbról pedig, a kamerának háttal állva figyeli őket egy ősz hajú férfi, aki nagyon hasonlít Oszter Sándorra.

Helyi forrásaink szerint a munkások a bútorlapot abba sínbe illesztették bele, amit a gáton lévő zsilipnek készítettek, vagyis szándékosan zárták le az átereszt. A problémát pedig az okozta, hogy a fa megduzzadt a vízben, és beleszorult a sínbe, így akkor sem tudták kiszedni, mikor már látszott, hogy baj lesz.  Végül a speciális mentők búvárai vágták szét a buherált zsilipet, a falu így megúszta a gátszakadást.

Akárki is van azon a rossz minőségű képen, a helybeliek egyértelműen Osztert hibáztatják, és azt találgatják, mi jöhet még a színész birtoka felől.
Képgaléria a katasztrófa elhárításáról Diósjenő közösségi oldalán >>>

Az ügy előzménye: Oszter Sándor veszélyezteti a Börzsöny legnagyobb tavát

Oszter Sándor veszélyezteti a Börzsöny legnagyobb tavát

Néhány hét alatt a semmiből több ezer köbméteres tórendszer épült Oszter Sándor diósjenői kastélya mellé – az engedélyek szerint vizes élőhely rekonstrukciója zajlik. A beruházás körül számos homályos mozzanat van, de az elég biztos, hogy a projekt súlyosan veszélyeztet egy másik vizes élőhelyet, az évszázadok óta itt lévő Jenői-tavat.

Egyetlen, nem túl bővizű patak táplálja a Börzsöny legszebb, 27 hektáros tavát. Vagyis táplálta eddig, néhány napja ugyanis az Oszter Sándor birtokán épülő „vizes élőhely” fogja föl a Jenői-patak vizét. A szárazság és a hőség miatt a tó vízszintje már így is kritikusan alacsony, ha Oszterék akárcsak néhány hétre elzárják a patakot, a sekély és túlmelegedő tóban visszafordíthatatlan folyamatok indulhatnak el, amelyek eredménye ökológiai katasztrófa lehet – állítják helyi forrásaink.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás