A rovat kizárólagos támogatója
greenfo/MTI

A Főtáv a tervek szerint 2019 októberéig elkészül a Kispest és Angyalföld közötti távhővezetékkel, aztán jöhetnek a következő szakaszok, amíg a főváros összes hőkörzetét össze nem tudják kapcsolni a hőgyűrűvel.

Már dolgozik a Főtáv a budapesti távhőkörgyűrű közel kétmilliárd forintba kerülő északi szakaszán, és még ebben az évben sort kerít a déli szakasz egy részének építésére is – közölte a Világgazdaság.

A napilap szerint folyik a Kispest és Angyalföld közötti távhővezeték építése, a munkáról a lakosság a BKK által bejelentett forgalomkorlátozás kapcsán is értesülhetett. Ez a Kispest-Angyalföld stratégiai hőkooperációs távvezeték északi 1-es szakasza, amely része a különálló hőkörzetek összekötését célzó hőgyűrűnek. A vezeték építése 2019 októberéig tart majd, a munka hat fő ütemből áll, amelynek során egyebek között az M1-es metró alatt is átvezetik a távhővezetéket.

A hőkörzetek összekapcsolásával több hőforrás kapcsolható be a rendszerbe, ezzel javítható az ellátásbiztonság, illetve a főváros eddig távhővel el nem látott belső területein is megnyílik a lehetőség távhőszolgáltatásra – közölte a társaság a napilappal.

A társaság még ebben az évben szeretné megépíteni a Kispest-Angyalföld távvezeték déli szakaszát a Fertő utcától a Kőbányai úton lévő északi járműjavítóig, és ezzel együtt hőszolgáltatást biztosítani az Eiffel műhelyház működéséhez. Épül majd továbbá egy szintén stratégiai gerincvezeték a XIII. kerületi Tahi út – Tatai úton is. A kéménymentes belváros projekt keretében pedig lefektetik a Rác fürdőtől a Városház utcáig, vagyis az Erzsébet hídon átvezetve a belvárosi gerincvezeték első szakaszát is – olvasható a Világgazdaságban.

Tiszta levegőért a távfűtés nem gáz!

Tiszta levegőért a távfűtés nem gáz!

Egy távhőrendszer akkor jó, ha energiahatékonyan és környezetkímélő módon működik.” – hangzott el egy, a magyarországi távhőszolgáltatók környezetbarát fejlesztéseit és klímavédelmi jelentőségét tárgyaló konferencián.

Hiánypótló eseménynek nevezte dr. Mitnyan György, a FŐTÁV Zrt. vezérigazgatója a „Tiszta levegőért, a távfűtés nem gáz!” című konferenciát, amelyet a Klímabarát Települések Szövetsége a FŐTÁV Komfort Kft-vel közösen szervezett a FŐTÁV Zrt. támogatásával, utóbbi Észak-budai Fűtőművének telephelyén. A vezérigazgató köszöntőjében kiemelte: „2017-ben számos -Kaposvár méretű -energiafogyasztó csatlakozott a FŐTÁV Zrt. távhőrendszeréhez. 2018-ban pedig az Erzsébet hídon keresztül megérkezünk Budapest belvárosába is.”

Amennyiben tízezer lakos csatlakozna a FŐTÁV Zrt. távhőrendszeréhez, Budapesten 8 ezer tonnával csökkenne a levegő CO2, 47 ezer tonnával más káros gázok és 13 ezer tonnával a szállópor koncentrációja.”

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás

Kapcsolódó hírek