A rovat kizárólagos támogatója

Magyarországon a lakóépületek 80 %-a energiahatékonysági szempontból nem megfelelő. Több tízezer forintot spórolhatnál ezen, de észre sem veszed.

Az elpazarolt energia a döntő része a falakon, az ablakon, 25 százaléka pedig a tetőn át távozik, miközben csak a tető hőszigetelésével a fűtésszámla 10 százaléka is megspórolható – közölte a Knauf Insulation és a Tető Építők Egyesülete.  A közlemény idézi Aszódy Tamást, a Knauf Insulation Kft. ügyvezető igazgatóját, aki kifejtette: becslések szerint Magyarországon több mint 2 millió családi ház tetőszerkezete szorulhat felújításra. Megfelelő hőszigeteléssel viszont országos szinten havonta akár 10 milliárd forintot is spórolhatnának az ingatlantulajdonosok, és ezáltal az ország szén-dioxid kibocsátása is csökkenne.

Magyarországon a lakosság és az ipar energiafelhasználása megegyezik, csupán minden ötödik lakás működik energiahatékonyan, éppen ezért óriási megtakarítási potenciált jelenthet a lakóházak megfelelő hőszigetelése.

Tető Építők Egyesülete arra hívta fel a figyelmet, hogy 2018. január 1-jén lép hatályba az a jogszabályi szigorítás, amelynek értelmében már nem csak az európai uniós és állami forrásból finanszírozott, hanem a tisztán önerős építkezéseknél is alkalmazni kell majd az energiahatékonyság (például a hőszigetelés vastagsága) javítására vonatkozó előírásokat. A Knauf Insulation szakemberei szerint a határértékek szigorítására szükség van, mert a 2,85 millió magyar családi háznak mindössze 20 százaléka tekinthető energetikai szempontból korszerűnek.

Az ország energiaigányének legalább a 30 százalékát meg lehetne spórolni, ha az elavult, energiapazarló épületállományt korszerűsítenénk. Ezzel kérdésessé válna az oroszoknak való eladósodásunk/kiszolgáltatottságunk is, az egész  Paks 2 beruházás. A most 4000 milliárdra tartott, de a nemzetközi példák, és a hazai mutyi gyakorlat (lásd stadionok, vizes VB, stb.) alapján a reális végösszeg ennek inkább a 2,5 – 3 szorosa. Ennyi pénzből az ország épületállományát korszerűsíteni lehetne, felpörgetve az ipart és a munkahelyeket. Igaz ezeken nem tudnának a Fidesz vezérkarához közeli cégek nagyokat kaszálni, mint a paksi bővítés esetén, vagy mint az uniós pénzek nemrégi átcsoportosítása kapcsán. Arról nem is beszélve, hogy ez lenne a valódi rezsicsökkentés, az energiaszegénység felszámolásának/csökkentésének járható útja.

 

hirdetés
hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás

Kapcsolódó hírek