Hirdetés
greenfo/MTI

Borsos árat fizethet a jövőben az, aki közelről, a természetes élőhelyén akarja megcsodálni a világon élő legnagyobb gyíkot. 500 dolláros belépőt kérne Indonézia a komodói sárkányok megtekintéséért.

A Kis-Szunda-szigetek tartomány kormányzója, ahol az agresszív hajlamú, mérgező nyálú varánusz él, személyenként 500 dollárt (141 ezer forint) akar kérni a látványért. A külföldi turistáknak most 10 dolláros (2824 forint) belépti díjat kell fizetniük a Komodói Nemzeti Parkba. Ha Viktor Bungtilu kormányzó kezdeményezése sikerrel jár, a jövőben csak VIP-turisták látogathatják az akár három méter hosszúra és 70 kilósra is megnövő varánuszokat. "A komodói sárkány egyedülálló, de sajnálatos módon nagyon olcsó" – panaszolta a kormányzó egyetemi kancellárok előtt mondott beszédében.
 

"Csak a vastag pénztárcájú emberek láthatják a sárkányokat. Akiknek nincs pénze, ne jöjjenek ide, mert a park kizárólag különleges emberek számára épült" – tette hozzá. A kormányzó azt is javasolta, hogy a térségbe turistákat szállító hajók 50 ezer dolláros (14 millió forint) kikötési illetéket fizessenek. 

Indonéziai politikai vezetők gyakran tesznek soha meg nem valósuló bejelentéseket. A kábítószer-ellenes harc vezetője például 2015-ben azt javasolta, hogy a kábítószer-kereskedőknek krokodilok és piranják lakta mocsaras vidéken építsenek börtönt.

Évente turisták ezrei látogatják az Indonézia keleti részén fekvő Komodót, ahol az óriás húsevők a saját élőhelyükön tekinthetők meg. A hüllők elvileg veszélyesek az emberre, de ritkák a halálos végű támadások. A hatóságok a térség ökoszisztémájának védelme érdekében már korábban is korlátozni akarták a látogatók számát.

Új komodói varánusz populációt találtak

Új komodói varánusz populációt találtak

Az Act For Wildlife, partnereivel Flores szigetén végzett vizsgálatokat a Komodói varánuszok sorsáról. A csapat lenyűgöző felvételeket készített a szigetről drónok segítségével. Céljuk bemutatni a területet, ahol nap, mint nap küzdenek a terepmunkájuk során.

Vezetőnk – a kisebb gerinces és gerinctelen állatokat is tartó – Matt Cook Indonéziába utazott, ahol csatlakozott a Komodó Túlélési Programhoz, melynek célja a Komodói varánusz vizsgálata. Flores szigete otthont nyújt több komodói varánusz populációnak is, amely egy sérülékennyé nyilvánított faj az IUCN vörös listáján, noha egyedeinek pontos száma nem ismert – írtuk 2 éve.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás