A rovat kizárólagos támogatója

Az Oktatási Központ kétszintes épülete 40 fő befogadására alkalmas, külön tanári szobákkal rendelkezik. Az erdei iskola 2 hektáros kertjében kültéri foglalkoztató ad helyet a szabadtéri oktatásra, kézműves foglalkozások megtartására.

A létesítményeket Soltész Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztériumának szociális, család- és ifjúságügyért felelős államtitkára adta át 2012. július 20-án. A beruházások az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program LEADER Fejezetének keretében igénybe vehető támogatással készültek el, Mocz András egyéni vállalkozó és a Mocz és Társa Magánerdészet Kft. megvalósításában.

Az Erdészeti Erdei Iskola és Oktatási Központ ünnepélyes megnyitóján László Diána a magánerdészet ügyvezető igazgatója köszöntötte az egybegyűlteket. Soltész Miklós beszédében hangsúlyozta, hogy egy erdei iskola megnyitóhoz kapcsolódó ünnep lendületet ad egy közösségnek, egyúttal üzenete is van. Az iskola lehetőséget ad a nagyvárosi gyerekeknek arra, hogy megismerkedjenek az erdő tiszteletével és szeretetével. Úgy vélekedett: az itt szerzett ismeretek a későbbiekben is hatással lesznek a fiatalokra. Hozzátette, hogy a magyar vidék feltámasztásában kulcsfontosságúak a hasonló törekvések. Az Oktatási Központot Mocz András és felesége, Moczné Szabó Erika az egykori iskola helyén álmodta meg. Ennek kapcsán Eller János, Somogyszob község polgármestere, a korábban az erdei iskola helyén álló katolikus iskola fotóját ajándékozta a házigazdának.

Erdészeti erdei iskola és pihenőház Somogyszobon Erdészeti erdei iskola és pihenőház Somogyszobon  – galériához katt a képre!

Az ünnepélyes átadó folytatásaként megnyitásra került a hangulatos erdei környezetben épült, jelenleg 30 fő befogadására alkalmas megújult Vackor Pihenőház is. A Pihenőháznál Rajnai Virág Éva az erdei iskola vezetője beszélt arról, hogy az erdei iskola fontos bázis kíván lenni a térség környezeti és erdészeti nevelésben. A kidolgozott komplex program célja, hogy lehetőséget adjon minden korosztály számára megismerni az erdei életközösséget, az erdész munkáját, a természet és az ember viszonyát, az erdő- és vadgazdálkodás fontosságát. Az iskola egész évben, a szünetek, a nyári vakáció és a tanítási idő alatt is programot kínál a gyerekcsoportoknak.
A nap emlékére, a Pihenőház mellett egykor álló vackorfa helyére László Péter, a magánerdészet erdőművelési ágazatvezetője, és Eller János elültetett egy fiatal vadkörtefát.
Borza Miklós atya, Somogyszob plébánosa, mindkét létesítményt megáldotta, hogy azok valóban az ide látogatók testi-lelki épülését szolgálják.

Az Oktatási Központ kétszintes épülete 40 fő befogadására alkalmas, külön tanári szobákkal rendelkezik. Az erdei iskola 2 hektáros kertjében kültéri foglalkoztató ad helyet a szabadtéri oktatásra, kézműves foglalkozások megtartására. Az udvaron 250 folyóméter hosszú sétaút vezeti körbe a látogatót, az erdő életét és erdészethez köthető tevékenységeket bemutató Erdei Iskola Tanösvényen. A tanösvény részeként hangulatos dísztó készült el, amely alkalmas a vízi élővilág bemutatására. A jövőben a gyerekek mozgásigényének kielégítésére focipálya és tornaösvény kerül kialakításra, valamint fűszer-gyógynövény kert segíti majd az ismeretek bővítését.
Az erdei iskola további helyszínei a Vackor Pihenőházhoz tartozó 6 Km hosszú Vackor Erdei Tanösvény és 20 hektáros Vadaspark, valamint a Csemetekert és az Őshonos háziállat bemutató.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás