A rovat kizárólagos támogatója

Érd is nemet mondott az akkumulátorgyárakra – közölte Tetlák Örs Érd alpolgármestere. Kezdeményezésemre a várost vezető Szövetség Érdért frakció tagjainak aláírásával és szavazatával az alábbi előterjesztést fogadta el városunk közgyűlési többsége:  A kormány kinyilvánított szándéka, hogy Magyarországot az akkumulátoripar meghatározó szereplőjévé tegye. Az akkumulátorgyárak megvalósítási helyszíneinek kijelölése – a megismert gyakorlat szerint – a helyi és országos nyilvánosság kizárásával történik, az engedélyezési eljárás átláthatatlan, a környezet- és természetvédelmi szempontok kivétel nélkül a beruházói érdek mögé sorolódnak.

—  Magyarország természeti kincseinek, vízkészleteinek és termőföldjeinek megóvása, valamint hazánk jelentős energiakitettsége egyaránt a további akkumulátorgyárak, akkumulátoripari üzemek és létesítmények létesítésének elutasítását indokolják. Számos gazdasági és egyéb tanulmány, valamint a már üzemelő gyárak napi gyakorlata bizonyítja, hogy az akkumulátorgyárak sem a megfelelő üzembiztonsági feltételeket nem tudják teljesíteni, sem a magyar munkavállalók számára nem biztosítanak megfelelő munkakörülményeket, így foglalkoztatáspolitikai célokat is csak korlátozottan tudnak megvalósítani.

  Az üzleti modell jelentős állami támogatások és elfogadhatatlanul alacsony adóterhek mellett teszi lehetővé az extraprofit korlátozás nélküli kikerülését Magyarországról. A kormány állításával szemben, éppen az elégtelen hatósági felügyelet miatt válik az akkumulátorgyárak és akkumulátoripari üzemek és létesítmények környezeti terhelése és működése jelentős kockázattá.

  A felsorolt indokok miatt, valamint abból a tényből kiindulva, hogy 2018-ban már történt rá kísérlet a városunkban, hogy társadalmi egyeztetés nélkül, a nyilvánosság teljes kizárásával telepítsenek akkumulátorgyárat az Elvira-major területére, azt a szándékunkat kívánjuk kinyilvánítani, hogy Érd Megyei Jogú Város Közgyűlése foglaljon határozottan állást és jelentse ki, hogy a település területén belül megvalósítandó akkumulátorgyár, vagy akkumulátoripari veszélyes anyagokkal foglalkozó üzem és létesítmény létesítését biztosító településszervezési, tulajdonosi, támogatási vagy más, a hatáskörébe tartozó döntést nem hoz, ilyen üzemek létesítéséhez a mindenkori városvezetés hozzájárulását semmilyen formában sem most, sem a jövőben nem adja.

A Szövetség Érdért frakció igen szavazatai mellett, a Fidesz és a közgyűlés “független” tagjai tartózkodtak a szavazáson.
Az elfogadott határozatban frakciónk kinyilvánította, hogy az esetleges akkumulátoripari beruházási szándékot visszautasítja. Felkérte továbbá a polgármestert, hogy a jövőbeni befektetési tárgyalásokon az érdiek egészségének és környezetének megóvása érdekében kizárólag a fenti álláspontot képviselje.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás