A rovat kizárólagos támogatója

Ma kerületi, helyi népszavazást tartanak a Normafa megújításáról. Fidesz–MSZP–Együtt Normafa kolalíció, és Jobbik pálfordulás. Az LMP szerint a népszavazás színjáték, a WWF kiállt a tervek mellett. Most akkor miről is kellene szavazni, és egyáltalán van-e tétje az ikszelésnek?

A hegyvidékiek jelentős többsége igennel szavazna, ez azonban egyáltalán nem jelenti azt, hogy érvényes is lesz a Normafa rendezéséről szóló mai népszavazás. Főleg, hogy az LMP szombaton arra kérte a XII. kerületi lakosokat, ne menjenek el szavazni. A legnagyobb kérdés, mennyire tudta meggyőzni az embereket a részvétel fontosságáról Pokorni Zoltán fideszes polgármester, aki hétfőn közös sajtótájékoztatót tartott az MSZP és az Együtt politikusával. Nem a győzelem, a részvétel a fontos – ez a megállapítás különösen igaz a Normafa jövőjéről szóló helyi népszavazás esetében. A XII. kerületben élők jelentős többsége ugyanis a jelek szerint támogatja a rendezési terveket, de azt már nehéz megjósolni, hányan tartják annyira fontosnak a kérdést, hogy urnákhoz vonuljanak ma  19.00 óráig.
 

Boltok helyett szavazóurnák 

Érdekesség, hogy ez lesz az első szavazás, amit a vasárnapi zárva tartás bevezetése óta rendeznek az országban. Ha a hegyvidéki családok a KDNP tervei szerint vásárlás helyett kirándulásra használják a szabadnapot, az lehet, hogy nem használ Pokorni Zoltánnak. A XII. kerület polgármestere ugyanis olyannyira szeretné az igenek győzelmét, hogy hétfőn Tüttő Kata, az MSZP és Komáromi Zoltán, az Együtt politikusával közösen tartott sajtótájékoztatót. Mindhárman arra kérték a helyieket, támogassák az önkormányzat fejlesztési terveit.

 

Pokorni Zoltán, Tüttő Kata és Komáromi Zoltán együtt kampányoltak.   Kép: MTI/Kovács Attila

Az ittlakunk.hu nem reprezentatív felmérése szerint ezzel nem is lesz gond. A XII. kerületi internetes oldal szavazásán győztek az igenek: a válaszadók 46 százaléka határozott igennel válaszolt arra, hogy szeretnék-e a Normafa-projekt megvalósulását. A nem gombra 33 százalék, a bizonytalanra 19 nyomott, két százalékot pedig hidegen hagyja a kérdés.  Az eredményt némileg beárnyékolja, hogy mindössze 252 ember szavazott, ez pedig igen csekély szám a szavazásra jogosult 47 913-hoz képest. Márpedig a siker valószínűleg a részvételen múlik majd. A voksolás akkor lesz érvényes, ha a XII. kerületiek több mint fele részt vesz, és akkor lesz eredményes, ha a szavazók több mint fele egy irányba voksol.
Folytatás:  A Margitszigeten összejött >>>

 

Az egykori Olimpia szálloda épületét mindenképpen lebontanák   Kép: MTI/Kovács Tamás

Az LMP tegnap távolmaradásra szólította fel a helyieket. 

Hajdu Mária, a párt XII. kerületi önkormányzati képviselője szerint olyan kérdés kerül a választók elé, amiről nem lehet jól dönteni. Ezért ők arra kérik a családokat, hogy a szavazás helyett menjenek inkább kirándulni a Normafához. Elmondása szerint a népszavazás véleménynyilvánító, azaz akármi lesz az eredménye, nem biztosított, hogy nem indul értelmetlen beruházás a Normafánál és a környező erdőben.

A népszavazás színjáték, ami minél kevesebb megkötéssel, minél nagyobb felhatalmazást adna az önkormányzatnak, hogy megvalósíthassa a Normafa úgynevezett rehabilitációját – mondta. Hozzátette, az önkormányzat tervében szerepel az Olimpia szálló kisajátítása, a gyanú szerint "offshore lovagokhoz" vándorolhatnak a keményen dolgozó kisemberek adóforintjai. A képviselő beszélt arról is, hogy példaértékű ugyan a Pokorni Zoltán polgármester által végigvitt egyeztetési folyamat, de nem ismeretesek a beruházás részletei, ezért azt kérik a választóktól, hogy vasárnap ne szavazzanak, helyette kiránduljanak a Normafához.
Csárdi Antal, az LMP fővárosi közgyűlési képviselője elmondta, követelik az úgynevezett Normafa-törvény visszavonását, amely jelenleg lehetővé teszi, hogy a természetvédelmi törvény, az erdőtörvény és az építési szabályok megkerülésével építhessenek a területen. Hangsúlyozta: a Normafa nem kerületi ügy, és az LMP is abban érdekelt, hogy megújítsák, vonzóvá tegyék a Normafát és környékét. A fővárosi képviselő elmondta: követelik, hogy világos, egyértelmű, és bárki számára megismerhető legyen a beruházás részletes terve, hogy mit terveznek a Normafára, és az is, hogy mindez mennyibe kerül. Világos garanciát szeretnének kapnia arra, nem épül sem sícentrum, sem más megalomán beruházás a területen – tette hozzá. (MTI)

Jobbra fordul a Normafa sorsa?

Ma zajlik a népszavazás az országos jelentőségű kirándulóhely, a Normafa fejlesztési koncepciójáról. A tervek a kezdeti drasztikus, természetkárosító elképzelésekhez képest alaposan megváltoztak, sőt, a WWF szerint természetvédelmi szempontok figyelembevételével valódi javulást is hozhatnak

A Normafa mint közlegelő

A Normafa növekvő népszerűségének köszönhetően egyre többen töltik itt a szabadidejüket. Sok a sétáló, kocogó, túrázó, kutyasétáltató és kerékpáros, télen a síelő és a szánkózó. Rendszeresek az Anna-réten tartott rendezvények, szerveznek ide zarándoklatot és demonstrációt is. A Normafát óvatosan kell fejleszteni, mert már most is túl sokan járnak oda.

A közlegelők tragédiája közismert környezetvédelmi példázat.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás