A rovat kizárólagos támogatója

Tizenöt éves voltam, amikor jelentkeztem egy fáklyás békejel szervezésére. Ugyan nem ismertem senkit és nem sokat tudtam a rendezvényről, de az online regisztrációmon bevállaltam, hogy további 50 résztvevőt fogok beszervezni. Akkor bekattant nekem valami, és ezt azóta is tartom: az aktivizmus a legjobb hobbi, bár a forma, a téma sokat változott az elmúlt években.

Az élet értelmét a kapcsolódásokban látom; barátságok, közösségek, természet – ezért érdemes dolgozni és tenni. Minden lehetőség és építő dolog – tapasztalatom szerint – a kapcsolódásokból jön.

A természet lenyűgöző komplexitása motivált arra, hogy szakmámnak a természetvédelmi mérnök képzést válasszam, a töretlen optimista hitem a társadalomban pedig a humánökológia mesterszak felé terelt tovább. Különösen hálás vagyok ennek a három egyetemnek, mert a holisztikus tananyag, a motiváló oktatók mellett fantasztikus barátokra tettem szert. Az Ökoszolgálat szempontjából is lényeges ez, hiszen a most összeálló új, hat fős testületben ez a közös tanulás, barátság és munka az, ami minket összeköt. Izgatottsággal és hatalmas örömmel a szívemben várom azt, hogy közösen mit tudunk létrehozni.

Egyidősek vagyunk az Ökoszolgálat Alapítvánnyal, talán ez is sorsszerű. Az Alapítvány már születése óta képviseli azt a szellemiséget, ami engem annyira vonz a “zöld” civil mozgalomban: emberek együtt, egymásért – tanulva és inspirálódva az ökológiai folyamatokból, törekedve a természeti környezetünk megóvására.

Nagyon tisztelem azt a szellemiséget, amivel az Ökoszolgálat létrejött és fontosnak tartom megőrizni és gondozni mindazt a tudást és eredményt, amit az itt megforduló és dolgozó kollégák építettek, elértek. A csapatunk nevében elmondhatom ugyanakkor, hogy tele vagyunk nagy álmokkal és új tervekkel, aminek megvalósítási színhelye lesz ez a kis belvárosi Zug, aminek itt az ideje, hogy minden fronton megújuljon.

“Holisztikus és interdiszciplináris – amiben ez a két szó benne van, az biztos működik” – szoktuk néha viccelődve mondani, mégis ezeket a szavakat kell használnom, ha felteszik a kérdést, hogy milyen “környezettudatos” projekteket tervezünk. Keressük azokat a pontokat az élet hálóin, ahol be tudunk avatkozni és tudjuk zöld irányba terelni a folyamatokat. Legyen szó akár lakossági tanácsadásról, szakpolitikai rendezvényről vagy egy új háztartási kiegészítőről.

Ilyen gazdasági és politikai helyzetben ti nonprofit rendezvényeket meg boltot akartok? 

Azt gondolom, hogy most van igazán szükség az okos és öko-s megoldásokra, ezért jobbkor nem is lehetne újraépíteni a Zugot.

Nem árulok el nagy titkot, ha itt megosztom veletek azt, hogy nem az alapítvány roskadozó számlája miatt vállaltuk a tisztséget – szembenézünk viszont a roskadozó falaival. Szeretnénk megosztani veletek az ötleteinket, az otthonos helyünket és a felújítás költségeit; ezért

nyílt napot szervezünk 2023. április 14-én (pénteken) 15.00 órától. Kötetlen beszélgetésekkel és – az adománybüfében elérhető – finom kávéval, sütivel várunk mindenkit, aki keresi azokat a kapcsolódásokat, amik jobbá teszik a Világot. 

Erdődiné Visnyovszky Ágota
leendő elnök

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás