Hirdetés

A tavaly júliusi adatokhoz képest idén ugyanekkorra 278%-kal nőtt az erdőirtás mértéke Amazóniában. A drámai növekedés Bolsonaro brazil elnök azon intézkedésének „köszönhető”, amelyben megnyitotta Amazóniát az ipari befektetők előtt.

Az erdőirtás mértékét a brazil űrhivatal űrfelvételek alapján állapította meg, az elnök pedig hazugságnak nevezte az űrfelvételekkel bizonyított tényeket, amelyek ellentmondtak az általa hirdetett propagandának. Úgy lángol az amazonasi őserdő, hogy a füst még a 3000 kilométerre lévő Sao Paulo városában is elsötétíti a napot

Az alábbi interaktív térképen sárgával jelzett a leirtott terület. Az elnök és az űrhivatal közti „nézeteltérés” vége az lett, hogy elbocsátották az űrhivatal igazgatóját…
Már májusban, az idő szárazabbra fordulásával lendületet kapott az erdőirtás, ekkor az előző évihez képest 34% volt a növekedés, júniusban meghaladta a 90%-ot a növekedés.

Az Égen – Földön – Föld alatt FB oldal szerint az erdőirtást tetézi a július-augusztus során az egyébként nedves amazóniai erdőségekre beköszöntő száraz évszak, amely kedvez az erdőtüzek terjedésének is. Ilyenkor, a természetes úton kipattanó tüzeket csak villámcsapás okozhatná, azonban nem ez volt a helyzet, villám nélkül jelentek meg a tüzek, kizárólagosan emberi hatásra. Ezek egy része lehet véletlen is, ám a nagyobbik része szándékos gyújtogatás miatt pattant ki. A tüzek önmagukban a sokévi átlagnak megfelelően alakultak, azonban augusztus 10/11-én az elnököt támogató, az erdőterületek csökkentésében erősen érdekelt, mezőgazdaságból élő közösségek a jobboldali sajtó felhívásának eleget téve összehangolt gyújtogatásba kezdtek a BR-163-as jelű főutat övező területeken (a 4500 km-es út 1000 km-es szakasza esik Amazónia területére). Szombaton átlag háromszorosára nőtt a „kipattant” tűzesetek száma, volt olyan régió, ahol az előző napi hétszeresét is meghaladta azonban, vasárnapra tovább fokozódott a helyzet. A „Tűz napja” nevű kormányt támogató akcióban állítólagosan azokat a területeket gyújtották fel, amelyeket egyébként is terveztek felégetni, a gyújtogatás összehangolásával fejezték ki az érintettek a kormány iránti hűségüket.

A kormány számos, korábban védett területet „szabadított fel” a védettség alól, ezzel elősegítve az erdőirtásokat.
A brazil kormány tevékenységének hatására a norvég és a német állam is megvonta a több százmillió dollár értékű támogatását attól az amazóniai állami környezetvédelmi alapítványtól, amelynek vezetésében a brazil kormány által újonnan kinevezett tisztségviselők hozzájárultak a jelentős erdőirtásokhoz.


Úgy lángol az amazonasi őserdő, hogy a füst még a 3000 kilométerre lévő Sao Paulo városában is elsötétíti a napot

Az űrből is kivehetőek az amazonasi dzsungelben pusztító erdőtüzek, a NASA néhány napja publikálta az első, műholdról készült felvételeket, amiken jól látszanak az esőerdőből felszálló hatalmas füstoszlopok. A füst eleinte Bolivia és Paraguay felé szállt a BBC tudósítása szerint, de hétfő délutánra elérte, és sötétségbe borította a dzsungeltől körülbelül 3000 kilométerre lévő Sao Paulo városát.  Az El Pais szerint az elmúlt öt évből idén a legtöbb az erdőtűz, az Infoamazonia pedig arról ír, hogy a következő három hónapban az átlagosnál 40-50 százalékkal kevesebb csapadék várható pont abban a térségben, ahol a legsúlyosabbak most az erdőtüzek. Ez Euronews beszámolója szerint Amazonas tartományban már egy hete rendkívüli állapotot hirdettek az egyre terjedő erdőtüzek miatt.

A tüzek és a mezőgazdasági célú erdőirtás között közvetlen és közvetett összefüggés is látszik.

Eleve az erdőtüzek egy részét direkt azért gyújtják, hogy az őserdőtől így nyert területet mezőgazdasági célra fordítsák. Augusztusban viszont túl nagy a tüzek elterjedésének kockázata, ezért ilyenkor tilos így irtani az esőerdőt. Az emberi tevékenység viszont ilyenkor is ronthat a helyzeten, például a korábban megrikított erdőségek miatt alacsonyabb a páratartalom, ami eddig nehezítette az erdőtüzek terjedését.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás