Hirdetés

A kozmetikumok és tisztítószerek gyakori összetevője a pálmaolaj, melynek a termesztése sokszor az esőerdők pusztulásával jár. A polcokon nem könnyű pálmaolaj-mentes kozmetikumot találni. Lehet, hogy a legjobb, ha kevesebb pipereszert használunk.

Világviszonylatban a kinyert pálmaolaj 80 százalékát az élelmiszeripar használja fel, de ott van a kozmetikumainkban és a tisztítószereinkben is. Ezen vegyipari termékek szippantják fel a pálmaolaj-termelés mintegy negyedét.  A vegyipari termékek közül szappanokban, tisztítószerekben, gyógyszerészeti termékekben, kozmetikumokban, samponokban, tusfürdőkben találkozhatunk vele. Legnagyobb mennyiségben a szappangyártás során használják.

 


A pálmaolaj-termesztés legkárosabb hatásai

Mivel az olajpálma egyenlítői klíma alatt fejlődik a legjobban, termesztéséhez sokszor az esőerdők irtásával nyernek termőterületet. Az ENSZ Környezetvédelmi Programjának összefoglalója szerint a telepítet olajpálma ültetvényekben kevés az aljnövényzet, rengeteg műtrágyát és növényvédő szert használnak. Az intenzív gazdálkodás miatt romlik az édesvizek és a talaj minősége. A helyi közösségek élelmiszerellátása és gyógyító anyagokhoz való hozzájutása is veszélybe kerül a természetes erdők visszaszorulása miatt.

Szinte nincs kozmetikum pálmaolaj nélkül, bió se
A kézműves és házi kencékben is lehet
Miért szereti annyira a vegyipar?
Nehéz a tudatos vásárlók dolga, ha el akarják kerülni
A szintetikus összetevők is lehetnek pálmaolajból
Elvileg létezik fenntarthatóbb pálmaolaj
Mit mond az egyik legnagyobb felhasználó cég?

Akkor most mi a helyzet?  Válaszok a kérdésekre, és segítség a zöld fogyasztói döntésekhez >>>

 

Rossz hír az orangutánoknak: nő a pálmaolaj-fogyasztás

Rossz hír az orangutánoknak: nő a pálmaolaj-fogyasztás

Napjainkban már a 35 százalékát teszi ki a növényiolaj-termelésnek és felhasználásnak az élelmiszerekben, kozmetikumokban, gyógyszerekben és kenőanyagokban és a gépjárműveket hajtó biodízelben is megtalálható pálmaolaj. Napi 6-12 orángután pusztul el a pálmaolaj miatt.

 

 

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás