Hirdetés

A Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság munkatársai önkéntesek bevonásával a tojásrakás óta folyamatosan őriztek egy veszélyeztetett parlagi sasfészket Dévaványa térségében. Munkájuk eredményesnek bizonyult: a két fióka a napokban kirepült.

Magyarországon mindössze 130-140 pár parlagi sas fészkel. Európában így is ez a legnagyobb állomány. A 2012-ben megkezdett „A parlagi sas védelme Magyarországon” elnevezésű LIFE projekt e fokozottan védett faj állományának gyarapodását hivatott szolgálni. A Magyar Madártani Egyesület koordinálásával és nyolc partner (köztük a KMNPI) együttműködésével megvalósuló program résztvevői egyebek mellett vállalták a veszélyeztetett fészkek folyamatos (24 órás) őrzését is.

A Tiszántúlon (ahol a hazai parlagi sas állomány döntő többsége él), három fészket őriznek: egyet a Jászságban, egyet a Hevesi-síkon, egyet pedig a Dévaványai-síkon. Mindhárom fészekről elmondható, hogy azokban évek óta sikertelen volt a költés.  Igazgatóságunk területén tehát egy fészek őrzéséről kellett gondoskodni, Dévaványa térségében. A feladatot önkéntesek (madarászok, gyakorlaton lévő egyetemisták, főiskolások) bevonásával oldottuk meg. A sasőrök táborhelyéül szolgáló lakókocsit megfelelő távolságban (kb. 1000 méter) helyeztük el a fészektől, hogy ne zavarjuk a madarak mindennapi életét-irta a park honlapján.

Az őröknek intézkedési jogosultságuk nem volt ugyan, de már puszta jelenlétük is minden bizonnyal visszatartó erővel bírt az ártó szándékkal érkezők számára. A fészek védelme érdekében a területen dolgozó mezőgazdasági gépkezelőket figyelmeztették arra, hogy ott fokozottan védett madár fészkel, amelyet nem szabad zavarni. Az önkéntes sasőrök részére a legmodernebb optikai eszközöket biztosítottunk, így alaposan megfigyelhették a madarak életét. A legfontosabb információkat természetesen minden nap fel is jegyezték.

Az őrzés a tojásrakástól a fiókák kirepüléséig tartott. A munka eredményes volt, ugyanis néhány nappal ezelőtt kirepült a két egészséges fióka. Ebben a fészekben a korábbi években egyszer sem volt sikeres költés. A KMNPI területén idén minden korábbinál több, 41 pár parlagi sas fészkel. Közülük a legtöbb, 17 pár Dévaványa térségében neveli utódait. Cserebökényben 10 pár, Kardoskúton és a Vásárhelyi-puszta térségében 7 pár, a Békési-síkon 5 pár, a Csanádi pusztákon pedig 2 pár rakott fészket.

A parlagi sas fokozottan védett madár, természetvédelmi értéke 1 millió forint.

Kapcsolódó anyagok:

Hazatért Gabi, a világjáró parlagi sas

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás