A rovat kizárólagos támogatója

Szabó Máté, az alapvető jogok biztosa, Fülöp Sándor zöld ombudsman tizennégy közvetlen munkatársának mondott fel január másodikán. A magasan képzett, nagy tapasztalattal rendelkező munkatársaknak – köztük az ország egyik legjobb környezetvédelmi szakjogászának – az elbocsátása, a környezetvédelmi ügyek szervezeti hátterének felszámolása súlyos csapás a környezetvédelemre, az emberek biztonságára.

Az intézkedés ellentmond az Alaptörvénynek, amely szerint Magyarország elismeri és érvényesíti mindenki jogát az egészséges környezethez. Ez a jogot ugyanis csak erős és hatékony intézményrendszerrel lehet biztosítani. Különösen veszélyes ez az intézkedés most, amikor a környezetvédelemért felelős hatóságok, ellenőrző szervek létszámát, költségvetését jelentősen csökkentették, továbbá a környezetvédő civil szervezetek (és ezen belül különösen a környezeti tanácsadó irodák) támogatása a korábbinak már csak a töredéke. A környezetvédelmi intézményrendszer legyengítése kiszámíthatatlanabbá teszi a vállalkozások működését is, tág teret nyitva a jogsértéseknek, a tisztességtelen üzleti magatartásnak, és növeli a korrupciós jelenségek előfordulását.

Az Országgyűlés 2007-ben teljes parlamenti konszenzus alapján hozta létre a jövő nemzedékek országgyűlési biztosának független parlamenti intézményét. Az intézmény kivívta a környezetvédelmi szakma, a hazai közvélemény, az Európai Bizottság, az Európai Parlament és az ENSZ elismerését is. A mostani intézkedés így tovább rontja Magyarország nemzetközi megítélését.

A jogállami normákkal ellentétes és mélységesen erkölcstelen a zöld ombudsman munkatársai elbocsátásának módja is. Az évekig kiváló munkát végző szakembereknek az alapvető jogok biztosa érdemi indoklás nélkül, reggel 9 órakor egy e-mailben mondott fel, utasítva az érintetteket, hogy délután 4 óráig véglegesen hagyják el az irodát. Mindez rendkívüli mértékben rombolja az ombudsmani intézmény hitelességét, hiszen nehezen bízhat bárki is abban, hogy az ő ügyét hatékonyan fogja képviselni egy olyan személy, aki ennyire semmibe veszi saját, kiemelkedően teljesítő munkatársait.

A Greenpeace Magyarország, a Környezeti Tanácsadó Irodák Hálózata, a Levegő Munkacsoport, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület és a Magyar Természetvédők Szövetsége sürgeti az intézkedés mielőbbi visszavonását.

Szegfalvi Zsolt igazgató, Greenpeace Magyarország
F. Nagy Zsuzsanna elnök, Környezeti Tanácsadó Irodák Hálózata
Lukács András elnök, Levegő Munkacsoport
Halmos Gergő igazgató, Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület
Schmuck Erzsébet társelnök, Magyar Természetvédők Szövetsége

Kapcsolódó anyagok:

Mészárlás az ombudsmani hivatalban

Szabó Máté e-mailes kirúgásai

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás

Kapcsolódó hírek