A rovat kizárólagos támogatója

Többet költünk gyógyszerekre, de darabszámra kevesebbet veszünk. 2005 óta már több mint ezer tonna gyógyszerhulladékot gyűjtöttünk össze szelektíven a több mint 4000 gyűjtőponton. A szám folyamatosan nő.

Egyelőre úgy tűnik, az idén hatályba lépett hulladéktörvényhez most készülő új végrehajtási rendeletek sem hoznak majd változást a fel nem használt gyógyszerek begyűjtésének 2005 óta megszokott rendjében. Így továbbra is a patikákban kell kihelyezniük a gyártóknak azokat a speciális gyűjtőládákat, amelyekbe a lakosság a fel nem használt gyógyszerhulladékot elhelyezheti, a tapasztalatok szerint egyre nagyobb mennyiségben.

A gyógyszerhulladék begyűjtését és megsemmisítését az ország egész területén a hét gyógyszercég és a Hungaropharma által létrehozott Recyclomed Nonprofit Közhasznú Kft. végzi Magyarországon. A cég ügyvezetője, Miklósi András a vg.hu-nak elmondta: a több mint négyezer gyűjtőponton leadott gyógyszer mennyisége folyamatosan növekszik, míg 8-9 évvel ezelőtt még csak évi 170, 2011-ben már több mint 205, tavaly pedig már csaknem 238 tonna pirulát, kenőcsöt, kapszulát adtak le a patikákban és drogériákban az emberek. 2005 óta így már több mint ezer tonna gyógyszerhulladékot gyűjtöttek össze szelektíven, amit azután a dorogi és a győri égetőműben semmisítettek meg.

Miután a lakossági gyógyszerkiadások tavaly már elérték a 280 milliárd forintot, a gyógyszerértékesítés ugyanakkor dobozszámban csökkent, és ma már nem éri el az évi 300 milliót, a leadott gyógyszerhulladék növekedése Miklósi András szerint a lakosság tudatosabbá válásának és nem a pazarlásnak a jele. Ám ahogyan erre, arra sincs válasz, hogy pontosan milyen fajta készítmények végezték a szemétben, miután a gyűjtőládák egyutasak, azokból kivenni nem lehet a gyógyszert. A szaktárca mindenesetre 2004-ben még évente nagyjából 300-500 tonnányi gyógyszerhulladékkal kalkulált.

A Recyclomednek tavaly 170 millió forintjába került a gyógyszerhulladék begyűjtése és a megsemmisítése, amelyből az utóbbi teszi ki a nagyobb költséget, miután minimum félévente akkor is el kell szállítani a kihelyezett dobozokat, ha üresek. A patikákból pedig kérésre 24, illetve 48 órán belül el kell szállítani a gyűjtőládákat. Ezt jelenleg két nagykereskedő, a Hungaropharma és a Phoenix végzi. A Recyclomed a költséget a dobozdíjból fedezi, amit a gyógyszer forgalomba hozatalára jogosult vállalkozásoknak kell megfizetniük, az eladott dobozszám arányában. A dobozdíj, mint Miklósi Andrástól megtudtuk, 72 fillér, ezt most 120 gyártónak kell lerónia.

Nem csak a patikából gyűjtenek be

Magyarországon 568 drogériában, benzinkúton, hipermarketben és újságosnál majdnem 500-féle gyógyszert lehet vásárolni. A betegek döntően fájdalom- és lázcsillapítókért, megfázás elleni szerekért térnek be ezekre az helyekre, amelyekről szintén a Recyclomed gyűjti be a leadott orvosságokat. A patikán kívüli árusítóhelyek között átrendeződés történt az utóbbi években: a benzinkutakon működők száma csökkent, viszont egyre több bioboltban kapható ma már gyógyszer is- írta a vg.hu.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás