A rovat kizárólagos támogatója

“Kérem, legyen az a zöld köztársasági elnök, akire a magyar emberek itthon is számíthatnak, ha környezeti állapotunk védelme, környezet- és egészségbiztonságunk, valamint természeti értékeink kerülnek veszélybe.” A Fenntartható fejlődés bizottságának elnöke, Sallai Róbert Benedek nyílt levelet írt a magát zöldnek pozicionáló köztársasági elnöknek.

Áder János úr köztársasági elnök
Sándor-palota Budapest Szent György tér 1-2. 1014

Tisztelt Elnök Úr!

A Fenntartható fejlődés bizottságának elnökeként fordulok Önhöz, és kérem, tegye lehetővé, hogy személyesen egyeztethessünk a hazánkat érintő legfontosabb természet- és környezetvédelmi kérdésekben. Pár hónappal ezelőtt nyílt levélben fordultam Önhöz, és aggodalmamat fejeztem ki Európa egyik legrégebbi közparkjának, a Városligetnek a jövője miatt. A Liget-projekt azóta is folytatódik érdemleges társadalmi párbeszéd nélkül. Ezen kívül is egymást érik az olyan súlyos környezet- és természetvédelmi események hazánkban, mint a nemzeti parkok megcsonkítása, a környezet- és természetvédelmi hatóságok maradékának kiüresítése, a Balaton lebetonozása és privatizációja, a kiskunhalasi szennyezés, Pécs mellé atomhulladék-lerakó telepítése, Natura 2000 területek kiárusítása és több más módon történő veszélyeztetése, baljós árnyak árnyékolják a jövőt hazánk erdei felett, vagy éppen a fővárosban a Római-part tervezett tarvágása.

Mindezek kezeléséhez és megoldásához társadalmi konszenzusra és felelős döntésekre van szükség. Biztos vagyok benne, hogy Ön, aki nemzetközi szinten rendszeresen és konzekvensen kiáll a környezetvédelem ügyéért, pontosan tudja, hogy a természeti értékeinkben keletkezett károk helyreállítása csak hosszú évtizedekben, de leginkább évszázadokban mérhető, de sok esetben akár helyrehozhatatlan károkat okozhatnak hazánknak és az emberiségnek.
Ezért minden esetben az elővigyázatosság vagy a megelőzés elvét kellene követnünk, és minden más alternatívát ki kellene próbálnunk, mielőtt kivágunk egy százéves fát, megbontunk egy vízi ökoszisztémát, vagy szennyező anyagok telepítésével veszélyeztetjük saját és környezetünk egészségét. Másrészt ugyanígy felelősségünk, hogy a lehető legszélesebb társadalmi párbeszédet alakítsuk ki az aktuális környezetvédelmi kérdésekben, bevonjuk az embereket a döntési folyamatokba, ne kényszerítsünk rájuk felülről jövő gigaberuházásokat, hiszen a jövőjükről és a ma még meg sem született generációk esélyeiről van szó, beleértve hazánk, a Kárpát-medence természeti értékgazdagságát és jelenleg még meglévő bőséges természetierőforrás-készletét.

Tisztelettel kérem Elnök Urat, hogy jelöljön ki egy időpontot, amikor személyesen tudunk egyeztetni ezekről a környezetvédelmi problémákról és a lehetséges továbblépési lehetőségekről. Bízom benne, hogy közösen felelősebb környezetpolitikára ösztönözhetjük a kormányt, amire egyre inkább égető szükség van.

Bízom benne, hogy államfőként szakmai és politikai tekintélye meg segíthet abban, hogy megállítsuk hazánk környezeti állapotának további romlását, és a jelenlegi kockázatokat csökkenthessük. Kérem, legyen az a zöld köztársasági elnök, akire a magyar emberek itthon is számíthatnak, ha környezeti állapotunk védelme, környezet- és egészségbiztonságunk, valamint természeti értékeink kerülnek veszélybe.

Budapest, 2016. szeptember 9.
Tisztelettel: Sallai R. Benedek elnök

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás