A rovat kizárólagos támogatója

A Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság (KNPI) kezdeményezésére hiánypótló, régóta tervezett természetvédelmi célú élőhely-rehabilitáció kezdődött az Érsekhalma-nemesnádudvari löszvölgyek kiemelt jelentőségű természetmegőrzési területen, melyet állami támogatási keret tett lehetővé.

Az érintett Natura 2000 terület hat egységből álló értékes löszvölgyek hálózata, mely három települést – Császártöltést, Érsekhalmát és Nemesnádudvart – köt össze. Értékes löszgyep-vegetációja számos védett és fokozottan védett növény- és állatfajnak nyújt élőhelyet. A környéken csupán ezeken a területeken találkozhatunk például a tarka sáfrány, az apró és a tarka nőszirom, a törpemandula és a sömörös kosbor egyedeivel, de e mellett élőhelyül szolgál a fokozottan védett magyar futrinkának is.

apró nőszirom a törpemandulásban. kép: Agócs Péter Kiskunsági Nemzeti Park

A változatos domborzatú, meredek partoldalakkal tűzdelt táj gyepeinek legoptimálisabb kezelése a legeltetés lenne, ennek hiányában viszont az élőhely állapota romlik. Az inváziós cserjék térhódítása pedig csökkenti a gyepterületek kiterjedését. A kedvezőtlen folyamatok megakadályozása és az értékes élőhelyek megőrzése céljából rehabilitációs munka indult 2020. utolsó negyedévében.

löszgyepen cserjék elszállítása kép: Agócs Péter Kiskunsági Nemzeti Park

A császártöltési Szamár-völgyet és az Érsekhalmi Hét-völgy Természetvédelmi Területet érintő beavatkozások során kíméletesen eltávolítottuk a löszgyepekről a már fejlett, oda nem való cserjéket, melyben Natura 2000 erdők természetkímélő kezelésében már nagy tapasztalattal rendelkező helyi erdészeti vállalkozó volt a partnerünk” – számolt be Agócs Péter, a KNPI természetvédelmi őrkerület-vezetője.

becserjésedett löszgyep – Hétvölgy Érsekhalma mellett kép: Agócs Péter Kiskunsági Nemzeti Park

A már kitisztított, rendbe hozott löszgyepek állapotának a fenntartásában önkéntes munkában szerepet vállalt az Őrjeg és Szőlőhegyei Természetvédelmi Egyesület is. A KNPI tervei szerint a löszvölgyek megkezdett karbantartása további területeken is folytatódik.  A hosszú távú cél, hogy a terület fenntartható, természetvédelmi célú kezelését legeltetéssel oldjuk meg.

Nyitókép: Agócs Péter Kiskunsági Nemzeti Park

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás

Kapcsolódó hírek