A rovat kizárólagos támogatója
Forrás: MME

Mint azt pénteken írtuk, a fővárosi közgyűlés gyanús gyorsasággal szüntette meg a csepeli Tamariska-domb természeti terület védettségét. A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület értetlenül áll a döntés előtt, és kéri a minden szakmai alapot nélkülöző döntés visszavonását.

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) értetlenül áll a csepeli Tamariska-domb természeti terület védettségének megszüntetése előtt. A homoki gyepeket rejtő élőhelyen számos énekesmadár faj költ, télen pedig erdei fülesbaglyok veszik birtokba az 5,2 hektáros területet. Az elmúlt évtizedekben a területen ugyan terjedésnek indultak bizonyos tájidegen fásszárú fajok, az eredeti gyepvegetáció még a mai napig igen sok természeti értéket rejt. A civil szervezet tavaly decemberben önkéntes alapon – az illetékes szervek munkáját kiegészítve – megkezdte a terület nem őshonos növényfajainak visszaszorítását, elősegítve a gyepek terjedését. A munkát az idén is folytatni szeretnék.

Az MME szerint aggasztó, hogy miközben mintegy 800 hektárnyi fővárosi terület vár természeti oltalomra, Csepel polgármestere hivatalos eljárás lefolytatása nélkül vitte a Tamariska-domb védettségét megszüntető előterjesztést a Fővárosi Közgyűlés elé, ahol végül megszavazták. Sajnos ez nem az első eset, hogy helyi védettségű területek státuszát hasonló módon szüntetik meg Budapesten. Csepelen a Kis Duna-öböl és a Kis Duna-liget, a XI. kerületben pedig a Lágymányosi-öböl – Kopaszi-gát védettségét vonták vissza hivatalos eljárás nélkül az elmúlt években. A Tamariska esete azért kirívó, mert fővárosi védettségű terület oltalmát eddig még soha nem vonták vissza.

A civil szervezet felhívja a figyelmet az 1994-es alkotmánybírósági határozatra, amely szerint …„az egészséges környezethez való jog a Magyar Köztársaságnak azt a kötelezettségét is magában foglalja, hogy az állam a természetvédelem jogszabályokkal biztosított szintjét nem csökkentheti, kivéve, ha ez más alapjog vagy alkotmányos érték érvényesítéséhez elkerülhetetlen.”…

Az MME kéri a minden szakmai alapot nélkülöző döntés visszavonását!

Kapcsolódó anyagok:

Botanikus kert és bagolyirtás

Veszélyben a csepeli Tamariska-domb

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás