A rovat kizárólagos támogatója

A környezetvédelmi főfelügyelőség főigazgatója után újabb, Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter által kinevezett vezetőről derülhet ki, hogy nincs minden rendben a diplomája körül – tudta meg a Blikk.

Veress Balázs, az Aggteleki Nemzeti Park igazgatója úgy szerzett szakmérnöki szakosított oklevelet a Veszprémi Egyetem (ma már Pannon Egyetem) Georgikon karán 2002-ben, hogy az alapdiplomáját egy államilag el nem ismert egyetemen, a Miskolci Bölcsész Egyesületnél szerezte. Ez pedig a szakértők szerint szabálytalan, így érvénytelen a diploma. Ezzel tisztában kellett lennie 2010-es kinevezésekor a Vidékfejlesztési Minisztériumnak is, mivel az igazgatói poszt feltétele a szakirányú felsőfokú végzettség.

A Magyar Felsőoktatási Akkreditációs Bizottságának volt elnöke szerint jogszerűen nem adhatott volna diplomát a Veszprémi Egyetem az igazgatónak:
– Nem érvényes a diploma, mivel a szakmérnöki képzés alapfeltétele a megfelelő felsőfokú végzettség – mondta a Blikknek Bazsa György egyetemi tanár, aki hozzátette, hogy a felsőoktatási törvény első mellékletében vannak felsorolva az államilag elismert felsőoktatási intézmények, a Miskolci Bölcsész Egyesület pedig soha nem szerepelt ott. Az igazgató szerint a Veszprémi Egyetem több miskolci társával együtt befogadta őket, és elismerték az ottani végzettségét.

– Végig azzal hitegettek minket Miskolcon, hogy akkreditálnak bennünket, de ez nem történt meg. 1999-ben átjelentkeztem a Veszprémi Egyetem keszthelyi Georgikon karára, ahol két-három különbözeti vizsgát kellett tennem, és főiskolai alapdiplomának elfogadták az oklevelemet. Ezután elvégeztem a négy szemesztert, és megkaptam a diplomát – mondta el a Blikknek Veress Balázs.

Bazsa szerint az egyetem hibázott, amikor a mostani igazgatót megfelelő végzettség nélkül felvették és lediplomázhatott. Kerestük az egyetem dékánját, hogy fordulhatott ez elő, de lapzártánkig nem hívott vissza.

A tárca az igazgató egyetemi oklevélre hivatkozott.

– Veress Balázs kinevezésekor a Vidékfejlesztési Minisztérium a Veszprémi Egyetem által kiadott természetvédelmi szakmérnöki képesítést vette figyelembe – írták lapunknak és elküldték az igazgató diplomáját. Ebben az szerepel, hogy a Miskolci Bölcsész Egyesület által kiadott oklevél alapján nyilvánították természetvédelmi szakmérnöknek.  A volt akkreditációs elnök szerint a munkáltató felelőssége is felmerülhet, ha olyan vezetőt alkalmaz, akinek nincs érvényes diplomája, különösen, ha államigazgatási szervről van szó – írta a blikk.


Ügyintézőből vezérigazgató lett a kormányváltáskor 

Veress Balázst 2003-ban nevezték ki az Észak-magyarországi Környezetvédelmi Felügyelőségre (ÉMKF) ügyintézőnek. 2010-ben ezen jogviszonya keretén belül, áthelyezéssel, kinevezésének módosításával lett az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság igazgatója. A VM szerint a kinevezés előkészítésekor a minisztérium részéről fel sem merülhetett, hogy nem rendelkezik felsőfokú végzettséggel, ugyanis az ÉMKF-nél történt ügyintézői kinevezésekor a vonatkozó jogszabályok szerint I-es besorolású ügyintézői kinevezést csak felsőfokú végzettséggel rendelkező kaphatott, írja az állami hírügynökségünk.

Már ügyintéző se lehetett volna, szóval mi jól csináltuk 

A VM azt mondja, hogy ők automatikusan azt hitték, hogy ha ügyintézőnek jó volt, akkor vezérigazgató is lehet, az ügyintézői kinevezéskor a diplomáit a felügyelőség valószínűleg megvizsgálta. A Veress Balázs által bemutatott, végzettséget igazoló dokumentumok szerint további egyetemi szintű okleveles végzettséget is szerzett, amelynek alapja a a Miskolci Bölcsész Egyesület által kiállított oklevele volt, amit az egyetem által kiállított "egyetemi szakosító oklevél" is tartalmaz. Fel sem merülhetett tehát a felsőfokú végzettség hiánya, védekezett a VM az index szerint.


VM: a tárca részéről fel sem merülhetett a felsőfokú végzettség hiánya Veress Balázs esetében

A vidékfejlesztési tárca részéről fel sem merülhetett a felsőfokú végzettség hiánya Veress Balázs, az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság igazgatója kinevezésekor, mert jogviszonya keretén belül, áthelyezéssel, kinevezésének módosításával lett vezető – közölte a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) január 23-án csütörtökön.
A Blikk csütörtökön azt írta: a nemzeti park igazgatója úgy szerzett szakmérnöki szakosított oklevelet a Pannon Egyetem Georgikon Karán 2002-ben, hogy az alapdiplomáját egy államilag el nem ismert egyetemen, a Miskolci Bölcsész Egyesületnél (MBE) szerezte. Ez a lap által megkérdezett szakértő szerint szabálytalan, így a diploma érvénytelen. Veress Balázs 2010-es kinevezésekor ezzel a VM-nek tisztában kellett lennie, mivel az igazgatói poszt feltétele a szakirányú felsőfokú végzettség – írták. A tárca az MTI megkeresésére közölte, hogy Veress Balázst 2003-ban nevezték ki az Észak-magyarországi Környezetvédelmi Felügyelőségre (ÉMKF) ügyintézőnek. 2010-ben ezen jogviszonya keretén belül, áthelyezéssel, kinevezésének módosításával lett az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság igazgatója.
Közölték, a kinevezés előkészítésekor a minisztérium részéről fel sem merülhetett, hogy nem rendelkezik felsőfokú végzettséggel, ugyanis az ÉMKF-nél történt ügyintézői kinevezésekor a vonatkozó jogszabályok szerint I-es besorolású ügyintézői kinevezést csak felsőfokú végzettséggel rendelkező kaphatott, és a tárca vélelmezte, hogy a jogszabálynak megfelelően, az ügyintézői kinevezéskor a felügyelőség ezt megvizsgálta. A Veress Balázs által bemutatott, végzettséget igazoló dokumentumok szerint további egyetemi szintű okleveles végzettséget is szerzett, amelynek alapja az MBE által kiállított oklevele volt, amit az egyetem által kiállított "egyetemi szakosító oklevél" is tartalmaz. Fel sem merülhetett tehát a felsőfokú végzettség hiánya – olvasható a közleményben.
 


Reméljük, előbb-utóbb sikerül az összes, az előírt végzettségekre vonatkozó jogszabályt az állam tényleges elvárásaihoz igazítani, vagyis hogy ne mindenféle papírok, hanem csakis a valódi rátermettség számítson. De amíg ez a kívánatos helyzet előáll, addig sem kell csüggedni!  Az államnak elég a boltban vett diploma
 


A Vidékfejlesztési minisztérium érdekes személyzeti politikája

Vádat emelt az ügyészség egy hűtlen kezelési ügyben a zöldhatóság nemrégiben lemondott vezetője ellen. Tolnai Jánosné Szatmári Katalinra, az OKTVF volt vezetőjére börtönbüntetést kért az ügyészség- írtuk január elején. 
„A személyemet ért folyamatos támadások és vádak alól tisztázni fogom magam. Nem hozhatom azonban sem a minisztert, sem a Vidékfejlesztési Minisztériumot, sem pedig az Országos Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Főfelügyelőséget (OKTVF) olyan helyzetbe, hogy a vádaskodásokkal kelljen foglalkozniuk a hatékony szakmai munka helyett” – ezekkel a szavakkal kommentálta lemondását egy hónapja Tolnai Jánosné dr. Szatmári Katalin, az OKTVF főigazgatója miután kiderült: a kormányzati portálon felelhető hivatalos dokumentumban a doktori címét egy Amerikában bejegyzett „kamuegyetemen” szerezte, és kiderült, korábbi közlésével ellentétben még sincs érvényes C-típusú nyelvvizsgája, vagy ha mégis van, minden ok nélkül, de viharos gyorsasággal törölte az életrajzából. A témával kapcsolatos cikkeink >>>
 

Máthé Zoltán MTI felvételén Veress Balázs az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság igazgatója miután átvette az Aggteleki-karszt és a Szlovák-karszt barlangjainak hungarikummá választását jelképező kisplasztikát 2013. dec. 3-án.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás