Hirdetés

Három hónapos kampányt indít a Magyar Élelmiszerbank Egyesület a lakossági élelmiszer-hulladék csökkentéséért. Magyarországon évente mintegy 1,8 millió tonna élelmiszer-hulladék keletkezik. Ebből 400 ezer tonnát tesz ki a lakossági. Ez utóbbi értéke – kilogrammonként átlagosan 500 forinttal számolva – mintegy 200 milliárd forint.

Naponta a világon mintegy 25 ezer ember hal éhen, miközben évente 1,3 milliárd tonna élelmiszer-hulladék keletkezik. E mennyiség fele 1 milliárd ember ellátására lenne elegendő. A statisztikák szerint jelenleg ennyi az éhezők száma a világon.

Magyarországon a gyakorlatilag is éhezők számát 100-200 ezerre teszik a szakértők. A minőségi éhezők száma – vagyis, akik nem jutnak megfelelő minőségű élelmiszerhez, például húshoz rendszeres időközönként – a magyar lakosság mintegy negyede, 2,5-2,6 millió ember.

Cseh Balázs, a Magyar Élelmiszer Bank Egyesület elnöke szerint a tudatos fogyasztás és vásárlás széles körű propagálásával és a pazarlás csökkentésével sok pénzt takaríthatnának meg az emberek. Ezért is kezdeményezte az egyesület a május végéig tartó "Esélyt az ételnek!" elnevezésű akciót. A mintegy 47 millió forint költségű program 95 százalékos uniós támogatással valósul meg.

A Magyar Élelmiszerbank Egyesület évente mintegy 6 ezer tonna – 1,5 milliárd forint értékű – élelmiszeradományt juttat el a rászorulóknak karitatív szervezeteken keresztül.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás