A rovat kizárólagos támogatója
greenfo/MTI

Friss kutatások szerint az Észak-Amerikában és Hawaiin őshonos 4000 méhfajból több mint 700 végleg eltűnhet, mert a rovarirtók egyre gyakoribb használata miatt élőhelyeik eltünedeznek.

Az amerikai Biodiverzitási Központ friss jelentése arra a következtetésre jutott, hogy azon 1437 őshonos méhfajból, amelyről elegendő adat van birtokukban, mintegy 749 hanyatlik. A növények beporzásában kulcsszerepet játszó fajok közül 347 veszélyeztetett és kihalás fenyegeti. Az élőhelyek elveszítése, a nagyarányú rovarirtó-használat, a klímaváltozás és a városiasodás az elsődleges okai a méhpopulációk hanyatlásának – mutatta ki a tanulmány.

A központ szakemberei 316 méhfaj státuszát vizsgálták felül, majd számba vették az összes elérhető információt, hogy meghatározhassák további 1121 fajét is. Közleményük szerint a kevés adatállományú fajoknál is a kihalás veszélyét gyanítják.

Az őshonos, súlyosan veszélyeztetett fajok között megtalálható a Hesperapis oraria, az Epeoloides pilosulus és az Eumegachile (Sayapis) pugnata faj, eme utóbbit már nagyon ritkán észlelik. Februárban a szövetségi hatóságok veszélyeztetettként sorolták be a rozsdafoltos dongót (Bombus affinis), így ez lett az első vadon élő poszméhfaj az Egyesült Államokban, amely ilyen védelmet kapott.  A méhek nagyon értékes szolgáltatásokat nyújtanak: Amerikában a különféle rovarok – főként méhek – nyújtotta beporzási szolgáltatás értéke a becslések szerint évente mintegy 3 milliárd dollárt kóstál.

A szerzők megjegyezték, hogy a vadon élő növényeknek is mintegy 90 százaléka rovarbeporzókra támaszkodik.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás

Kapcsolódó hírek