A rovat kizárólagos támogatója
Forrás: index.hu

Az Index értesülései szerint a Magyar Természettudományi Múzeum főigazgatója azt közölte az alkalmazottakkal, hogy bár költözés nem lesz, de azért készülni kell rá. Kérdéses, hogy ez az önellentmondónak tűnő indoklás mit jelent a valóságban. Túlbuzgóság, megfelelni vágyás?

Forrásain arról tájékoztatták az Indexet, hogy a Természettudományi Múzeum vezetése mindenféle indoklás nélkül arra utasította a múzeumi állattár és a növénytár minden kurátorát, hogy heti 3×4 órában leltározzanak a Ludovika épületében. A lap múzeum működésére több évtizede rálátó forrása még soha nem tapasztalt ilyen hirtelen és általános leltározási utasítást. Ezzel függhet össze, hogy a kutatói pozícióban lévő munkatársak kutatónapjait is elvették. Ezek a napok korábban arra szolgáltak, hogy ekkor ők kifejezetten kutatással foglalkozzanak. Terepre mehettek, vagy épp más intézetekben is dolgozhattak. Ennek vége, a főigazgató egy szűk szavú köremailban ezt visszavonta. Emellett a főigazgató minden önkéntes státuszban lévő kutató szerződését megszüntette, néhányuknak a kérvényük ellenére sem létesítették újra. Az egyik ilyen Matskási István volt főigazgató, aki nemrégiben kritikus interjút adott a Magyar Narancsnak

Most leltározunk, hosszú évek múlva költözünk?
Az egyik indexnek nyilatkozó szerint az is jól mutatja, hogy “mekkora a kétségbeesés a vezetőségben”, hogy eredetileg heti 4×8 óra leltározást akartak előírni minden gyűjteményi dolgozónak. Ez a teljes munkaidő 80 százalékát jelentette volna. Erről azonban lehettek, hiszen ekkor a kurátorok a saját gyűjteményeikben adódó feladatokat sem tudták volna ellátni.

Forrásuk szerint semmi értelme nem lenne a hirtelen elrendelt totális leltárnak, ha a múzeumnak nem kellene idén költöznie. Későbbi költözés esetén a most felmért állomány már annyit változna időközben, hogy a leltár addigra elavulna. Vagyis két lehetőség áll fenn: vagy mégis költöznie kell a múzeumnak záros határidőn belül, vagy a múzeum vezetősége TELJESEN ÉRTELMETLENÜL KÖTI LE A DOLGOZÓK MUNKAIDEJÉT, ERŐFORRÁSAIT. 

Kiállítás a Magyar Természettudományi Múzeum Ludovika téri épületében 2008. Kép: Sarkadi Péter greenfo

Természetesen a leltár normál működés esetén is szükséges, a szabályozás szerint hétévente össze kell írni az állományt. Viszont az szinte kizárt, hogy minden gyűjtemény esetén egyszerre vált időszerűvé ez az üzemszerű leltározás. Értesüléseink szerint a főigazgató azt közölte az alkalmazottakkal, hogy bár költözés nem lesz, de azért készülni kell rá. Kérdéses, hogy ez az önellentmondónak tűnő indoklás mit jelent a valóságban.

Túlbuzgóság, megfelelni vágyás

Amikor rákérdeztünk arra, hogy milyen alternatív magyarázata lehet az általános leltározási utasításnak, forrásunk nem tudott olyan ésszerű okot mondani, ami ne függene össze a közeli költözéssel. Nem egyértelmű ugyanakkor, hogy a főigazgató a fenntartó minisztériumból kapott-e utasítást a leltározás megkezdésére, vagy saját maga döntött erről. A nekünk nyilatkozó szakember nem tartja elképzelhetetlennek, hogy nem érkezett semmilyen erre vonatkozó instrukció a fenntartótól, csak a főigazgató túlbuzgósága, megfelelni vágyása áll a háttérben.

Az Index tudósított róla először, hogy a kormány titokban döntött a Természettudományi Múzeum idei ideiglenes helyre költözéséről, noha azt a teljes szakma és a múzeum összes dolgozója határozottan elutasította. Vélhetően a cikkünk nyomán felerősödő tiltakozás hatására értesüléseink szerint Orbán Viktor miniszterelnök behívatta Bernert Zsolt főigazgatót, és arról tájékoztatta, hogy a múzeumnak nem kell ideiglenes helyre költöznie.

Ebből a legtöbb dolgozó arra következtetett, hogy idén ezek szerint nem lesz költözés, elvégre képtelenség lenne december 31-ig a végső helyre költözni (hiszen jelenleg nem létezik a végleges hely). Ezt a vélekedést megerősíteni látszott Fürjes Balázs Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkár, aki úgy nyilatkozott a cikk megjelenése után, hogy a múzeum marad a Ludovika épületében, nem költözik átmeneti helyre, és szabadon látogatható marad. Ha egyszer kulcsrakészen felépül új, tágasabb otthona, akkor fog költözni. Legfeljebb évek múlva, és akkor a költözés után azonnal nyit.‬

A szinte totális, és a múzeum munkatársai kapacitását jelentős részben lekötő leltározási utasítás – ha az a minisztériumból eredt – felveti annak lehetőségét, hogy az államtitkár nyilatkozatában nem bontotta ki a valóság minden részletét. Megkérdeztük a fenntartó Emberi Erőforrások Minisztériumát, hogy tőlük jött-e a Ludovika-beli gyűjtemények teljes leltározásának (vagyis a revízió) ötlete, illetve érvényes-e még az ígéret, miszerint csak évek múlva lesz a költözés.

A minisztérium válaszában egyrészt megerősítette, hogy a múzeum egyelőre marad a Ludovika épületében. A revízióról azt írják, hogy az a múzeum végleges elhelyezése szempontjából elengedhetetlen, és a vezetőség úgy alakította ki a munkabeosztást, hogy az egyéb funkciók ne sérüljenek. Ennek a célnak némileg ellentmond, hogy a vezetés eredetileg heti 4×8 órás revízióra akarta utasítani a kurátorokat. Alább teljes egészében közöljük a minisztériumi választ:

A Természettudományi Múzeum továbbra is marad a Ludovika épületében, évek múlva költözik az állandó helyére. A jelenleg Budapest három eltérő pontján található intézmény egységes és végleges elhelyezése a gyűjtemények revíziója, az állami vagyon felmérése és annak részbeni digitalizálása nélkül elképzelhetetlen.

Az intézmény, mint országos múzeum, hármas feladatát figyelembe véve (tudományos, muzeológiai, ismeretterjesztő) a vezetőség úgy alakította ki a munkabeosztást a revízió kapcsán, hogy egyik funkció se sérüljön.

A Ludovika épületében található gyűjteményi anyag nagy része, közel 1,5 millió példány, növénytári és állattári gyűjteményi anyag, ezek revíziója indul most el, amely a kurátori munka része, muzeológiai alaptevékenység. A revízióra fordított idő mindössze a munkaidő egyharmadát veszi igénybe, tehát a tudományos és ismeretterjesztő tevékenység továbbra is végezhető.

Magyar Természettudományi Múzeum főbejárata a Ludovika téren kép: MTVA / Róka László

A kitiltott főigazgató

Több forrásunk is arról tájékoztatott, hogy a főigazgató időközben február 17-i hatállyal visszavonta az önkéntes és társult kutatói szerződéseket. Ezek olyan kutatók, akik nem tartoznak a múzeum törzsállományába, csak bejárnak kutatni, és bizonyos jogosítványaik megegyeznek a munkatársaikéval. A szerződések újbóli megkötését kérvényezni kellett. Szinte mindenki újra megkapta az újbóli szerződést, kivéve azok, akik a sajtóban kellemetlenül nyilatkoztak a Természettudományi Múzeum kálváriárájáról.

Az egyikük Matskási István, a múzeumot több évtizeden keresztül vezető címzetes főigazgató. Matskási az index megkeresésére megerősítette az értesülést. Válaszában ismerteti az önkéntesség jogi hátterét (gyakorlatilag az különbözteti meg az alkalmazottól, hogy nem kap fizetést, de a jogai nagyon hasonlók). Kifejti, hogy a főigazgató jogszerűen mondta fel mindenki szerződését, és a felmondáshoz indoklás sem szükséges. A volt főigazgató is kérvényezte az újbóli szerződéskötést, de hivatalos választ eddig nem kapott. Más forrásból származó értesüléseink szerint csak ő és egy másik személy van ezzel így. Mindenki más megkapta már az új szerződést.

Matskási István ugyanakkor megjegyezte, hogy ez nem jelenti azt, hogy elzárták volna a gyűjteményektől:

A múzeumokra vonatkozó jogszabályok alapján (a múzeumok nyitott intézmények!) vendégkutatóként, napi belépési engedéllyel bejuthatok a szakterületemnek megfelelő gyűjteménybe, ahol dolgozhatok. Feltétel, hogy szakdolgozó legyen a gyűjteményben, mert kulcsfelvételi joga a vendégkutatónak nincs. Hogy van-e összefüggés a velem készült interjú és a fenti helyzet között – nem tudom, nincs konkrét értesülésem.

Az index egy másik forrása szerint kifejezetten nevetséges helyzetet teremt – és “erős szívatásszaga van” -, amikor a hosszú évtizedekig vezető beosztásban dolgozó kutatót felügyelnie kell valakinek a gyűjteményben.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás