Hirdetés

Esztergom Város Önkormányzata üdvözli és támogatja az Észak-dunántúli Környezetvédelmi Felügyelőség (ÉDUKÖFE) legfrissebb döntését, amellyel felfüggesztette az Esztergom ivóvízbázisában súlyos szennyezést okozó dorogi veszélyeshulladék-égetőmű működését.

Az esztergomi polgármester szerint a szigorú és megalapozott döntés oszlatja a város polgárainak aggodalmát azzal, hogy az üzem biztonságos működésére vonatkozó előírásokat ellenőrzi a környezetvédelmi hatóság. Meggyes Tamás polgármester kiemelte: az intézkedés segít a további, Esztergom lakosságát érő környezeti szennyezések megakadályozásában. Az ügy tanulságait levonva országos összefogást javasol a hasonlóan súlyos veszélyhelyzetek megelőzésére.

Az, hogy nyilvánosságot láttak a környezetvédelmi hatóság döntései, oszlatják az esztergomiak félelmét. A súlyos környezetszennyezést követően végre arra kényszerül az égető üzemeltetője, hogy lépéseket tegyen azért, hogy megfeleljen az előírásoknak, és úgy folytassa tevékenységét, ahogy engedélyében azt előírták. Fontos, hogy e tevékenységét immár ellenőrzik, figyelemmel kísérik az arra hivatott szervezetek. A környezeti katasztrófa oka az, hogy a cég az engedélyeket és alapvető biztonsági előírásokat teljesen figyelmen kívül hagyta, többször is súlyosan megsértve üzemelt. Mint Meggyes Tamás, Esztergom polgármestere mondta: „Az intézkedés reményeink szerint hozzájárul ahhoz, hogy a dorogi hulladékégető ne működhessen időzített bombaként. Az eddigi vizsgálatok és az intézkedés megakadályozhatja, hogy hasonló, az egész környéket súlyosan veszélyeztető esemény történjen.” Az Esztergom vizét ért szennyezés után a város vezetésének egyik legfőbb célja, hogy a környezet biztonságát megteremtse a város lakói számára. Ennek megvalósulásában fontos mérföldkő a szennyező cég működésének felfüggesztése.

„Az is elvárjuk, hogy a környezetszennyezéseket a jogszabályok változtatásával, az előírások szigorú betartatásával, a működés rendszeres ellenőrzésével megelőzzék. A mi tapasztalataink alapján ehhez azonosítani kell az országban működő, potenciális szennyező cégeket, a biztonsági előírásaikat felül kell vizsgálni” – mondta Meggyes Tamás. Az esztergomi polgármester szerint csak ezek a megelőző intézkedések csökkenthetik a veszélyes tevékenységet folytató vállalatokat befogadó települések polgárainak veszélyérzetét. A biztonság megteremtése azonban csak egyik garanciája a lakosság nyugalmának, a másik a biztonságos ivóvíz-ellátás, amit Esztergomban csak a karsztvízbázisra történő csatlakozást jelenthet.

Az esztergomi városvezetés augusztus 18-án négypontos cselekvési programot indított el „Tiszta Vizet a Pohárba!” címmel. A kezdeményezés célkitűzései: biztosítani a jogot tisztánlátáshoz, a tiszta környezethez, a tiszta ivóvízhez, illetve elfogulatlan és precedensértékű eljárás keretében tisztázni és felelősségre vonni a súlyos környezeti szennyezés okozóját. „A hozzánk hasonló helyzetben lévő településekkel együtt sokat köszönhetünk az Országgyűlés Környezetvédelmi Bizottságának. A testület két héttel korábban, valamennyi képviselőjének egyetértésével, politikai megosztottságon felülemelkedve meghozott döntésével úgy tudta meggyorsítani a számunkra létfontosságú intézkedéseket, hogy nem keverte bele a politikai vitákat. A környezetvédelmi hatóság szigorú döntése komoly előrelépést jelent ma abban, hogy Esztergom lakosságának jogos követelései teljesüljenek. Saját példánk tanulságai alapján országos összefogásra van szükség a hasonlóan súlyos szennyezések megelőzésére: össze kell fognunk környezetünkért, egészségünkért” – fogalmazott Meggyes Tamás polgármester.

Esztergom, 2004. augusztus 27.

További információ: Takács István

Telefon: 33/ 413-158

Kapcsolódó anyagok:

A dorogi hulladékégető nem fogad szállítmányokat

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás