A rovat kizárólagos támogatója
MTI

Első ízben indított nemzetközi bírósági eljárást az Európai Bizottság a nukleáris biztonság megsértése miatt: a testület az Európai Bíróságnál bepereli Nagy-Britanniát a sellafieldi atomhulladék-feldolgozó üzem miatt.

Az EU-bizottság szerint az északnyugat-angliai, sellafieldi létesítmény üzemeltetője, a British Nuclear Fuel PLC nem tartja be az Euratom-szerződés által előírt kötelezettségeket, nevezetesen nem megfelelő az egyik atomhulladék-tároló medencében lévő radioaktív anyagok számbavétele és a helyszín nemzetközi ellenőrzése.

A B30-as tároló medence leromlott állapotát a Greenpeace nemzetközi környezetvédő szervezet többször is kifogásolta, sőt: a The Guardian brit lap egyik tavaszi száma szerint hideg idő esetén, amikor a beton összehúzódik, rendszeresen radioaktív víz jut ki a medencéből.

A közlekedési és energiaügyi témákért felelős biztos szerint nem arról van szó, hogy az atomhulladék-újrafeldolgozó veszélyt jelentene a környékbeli lakosok számára. Mint mondta, azt kifogásolják, hogy a londoni kormány az EU-bizottság idén márciusi felszólítása ellenére mind a mai napig nem nyújtotta be azt az átfogó és részletes tervet, amelyet kértek tőle a B30-as medencében lévő radioaktív anyagok pontos számbavételére és a nemzetközi ellenőrzés lehetővé tételére.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás