A rovat kizárólagos támogatója

Az európai uniós környezetvédelemi feladatokat még ebben hónapban áttekinti a kormány integrációs kabinetje – nyilatkozta Schmuck Erzsébet, a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium integrációs ügyekért felelős helyettes államtitkára. Az EU- csatlakozási tárgyalásokon vállalt kötelezettségek teljesítéséhez pontosan fel kell mérni a szükséges beruházásokat és azok költségvonzatát. A legsürgetőbb teendők a hulladékgazdálkodás és a szennyvízkezelés terén jelentkeznek. A hulladékokkal kapcsolatos előírások 33,5 milliárd forintból teljesíthetők, a szennyvízzel kapcsolatos vállalások pedig várhatóan 800 milliárd forintba kerülnek majd. Schmuck Erzsébet utalt arra, hogy egyeztetéseket igényel a finanszírozásban részt vevők meghatározása is, ugyanis a központi költségvetésen kívül az önkormányzatoknak és az üzleti szférának is szerepet kell majd vállalnia a források előteremtésében.
Az EU-s környezetvédelmi kötelezettségekhez tartozik az átvett joganyagból adódó szabályok érvényre juttatása, amelyhez a meglévő intézményrendszer megerősítése szükséges.
– Amennyiben a vállalt kötelezettségeket Magyarország nem teljesíti, akkor az EU akár újra is nyithatja az ideiglenesen lezárt környezetvédelmi fejezetet – jegyezte meg a helyettes államtitkár, aki hozzáfűzte: a jogharmonizációt tekintve Magyarország megfelelő ütemben halad, hiszen az év végéig az uniós joganyag nagy részben a magyar jogrend része lesz. Még ebben az évben el kell készülni az egy éves csúszásban lévő Nemzeti Fejlesztési Terv környezetvédelem és infrastruktúra című operatív programjával is. A majdani közösségi támogatások alapját képező dokumentum kapcsolódó programját a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium dolgozza ki, a környezetvédelmi tárca csak közreműködik a munkában – mutatott rá Schmuck Erzsébet.

Az EU-csatlakozást követően az ISPA előcsatlakozási alapból környezetvédelemre jutó 44 millió euró többszöröse válik Magyarország számára hozzáférhetővé. A helyettes államtitkár utalt arra, hogy szeptember végéig a tárcának el kell készítenie az idei év végéig érvényes Nemzeti Környezetvédelmi Program folytatásának tervezetét. A környezetvédelmi feladatokat hat évre előre meghatározó programról a minisztérium először az Országos Környezetvédelmi Tanáccsal egyeztet. A tervezet államigazgatási egyeztetést követően országgyűlési határozattal léphet életbe az év végéig. Schmuck Erzsébet hangoztatta, hogy a tárca felkészült az augusztus 26-án kezdődő johannesburgi konferenciára, amelyen a világ országai a fenntartható fejlődésről tanácskoznak majd. A világkonferencián Magyarország a többi államhoz, térséghez hasonlóan számot ad arról, hogy az 1992-es rió de janeirói találkozó óta mit tett a fenntartható fejlődés ügyében.
A magyarországi fenntartható fejlődés kereteinek meghatározásához az Európai Unió példáját követve várhatóan 2003 végéig kidolgozzák a Fenntartható Fejlődésért Stratégiát, amelyre Medgyessy Péter kormányfő még miniszterelnökké választását megelőzően tett ígéretet a zöld szervezeteknek. A kormányzati, tudományos, civil és üzleti szféra által kialakított stratégia a gazdasági, környezeti, szociális szempontok összehangolását szolgálja majd – hangoztatta Schmuck Erzsébet.
2002. augusztus 19.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás