A rovat kizárólagos támogatója
Forrás: napi.hu

Az Európai Unió 2021-től leállítja az olajjal, a gázzal vagy a szénnel dolgozó projektek támogatását. Ezzel az Európai Beruházási Bank 2 milliárd euróval fogja vissza az éves befektetéseit.

Az Európai Beruházási Bank 2013 óta 13,4 milliárd eurót fizetett ki olyan projektekre, amikkel fosszilis energiahordozókat használtak fel, és csak tavaly 2 milliárdot költöttek el erre-írta a BBC.

Az új politika értelmében az EIB-támogatást igénylő energiaprojekteknek be kell tudni mutatniuk, hogy egy kilowattóra (kWh) energiát képesek előállítani kevesebb mint 250 gramm szén-dioxidot kibocsátásával – ez kizárja a szén és az olaj, de a hagyományos gázüzemű erőműveket is sorból. A BBC szerint utóbbiaknak mégis van “menekülő út”, mert a bank az új technológiás gázerőműveket támogathatja – ennek viszont az az ára, hogy például a szén-dioxid-leválasztási, illetve -tárolási technológiát kell a rendszerbe illeszteniük, vagy a hő- és energiatermelés kombinálását a megújuló gázok (pl. biogáz) bekeverésével kell kiegészíteni. Andrew McDowell, az EIB energiaért felelős alelnöke szerint: “Ez egy első fontos lépés – ez nem az utolsó lépés.”

A környezetvédelmi szervezetek üdvözölték az EIB határozatát, de hozzátették: csalódtak amiatt, hogy a tagországi lobbizásnak engedve, az eredeti határidőt egy évvel megtoldották. Az EIB döntése elsőként az volt – és ezt az EU pénzügyminiszterei a múlt héten egyhangúlag támogatták – hogy a fosszilis tüzelőanyagokkal kapcsolatos projektek finanszírozását fokozatosan szüntessék meg az éghajlatváltozás elleni küzdelem érdekében. Az EU-n belüli megosztottság miatt azonban – engedve néhány országnak, mely a földgáz-finanszírozás folytatását szerette volna elérni – végül Andrew McDowell úgy módosította az eredeti elképzelést, hogy 2020 vége helyett 2021 végéig tolta ki a határidőt.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás