A rovat kizárólagos támogatója
greenfo/MTI

A közelgő nyár erdőtüzeinek kockázataira való felkészülés jegyében az Európai Bizottság létrehozta az Európai Unió tűzoltó légi járművekből álló első flottáját – közölte Hrisztosz Sztilianidesz humanitárius segítségnyújtásért és válságkezelésért felelős biztos.

A kezdeti átmeneti időszakban 7 tűzoltó repülőgép és 6 helikopter alkotja majd az uniós flottát, ezeket a részt vevő országokkal együttműködve a következő hetekben további eszközök követhetnek.  Öt tagállam bocsátotta a repülőgépeit és a helikoptereit a 2019-es átmeneti flotta rendelkezésére, ezekben az országokban gyakran fordultak elő erdőtüzek az elmúlt években: az induló eszközök között van két repülőgép Horvátországból, egy repülőgép Franciaországból, két repülőgép Olaszországból, két repülőgép Spanyolországból és hat helikopter Svédországból.

Az uniós úgynevezett rescEU flotta létrehozása mellett az Európai Bizottság megerősítette a nyomon követési és koordinációs képességeit az erdőtüzek által érintett időszakra való felkészülés jegyében – mondta Hrisztosz Sztilianidesz.

tűzoltó repülőgép vizet vesz fel Zadar mellett Horvátország 2007. Kép: Sarkadi Péter greenfo

Az EU Veszélyhelyzet-reagálási Koordinációs Központját (ERCC), ami a hét minden napján, a nap 24 órájában rendelkezésre áll, egy tagállami szakértőkből álló, erdőtüzekre szakosodott támogató csapattal fogják bővíteni nyáron. Szükség esetén az EU Kopernikusz műholdas rendszerét fogják használni az erdőtüzek okozta vészhelyzetek feltérképezésére. Az elmúlt években Európa súlyos természeti és ember okozta katasztrófák helyszíne volt. Erdőtüzek, árvizek, viharok és földrengések pusztítottak, amikben 2018-ban több mint száz ember vesztette életét.

Nyitókép: Bozóttűz oltás Zadar mellett Horvátország 2007. Kép: Sarkadi Péter greenfo

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás

Kapcsolódó hírek