A rovat kizárólagos támogatója

Megnyílt az EUCF – European City Facility – Városokkal a városokért – helyi fenntartható energetikai beruházások támogatása című program 4. fordulója. A pályázatokat 2022. szeptember 30.-ig várják. A magyar nyelvű tájékoztató webinárium felvétele elérhető a cikkben.

Az előző három felhívás során sikerrel szerepeltek a hazai önkormányzatok. Eddig 14 magyar települési önkormányzat, illetve önkormányzati konzorcium nyerte el a támogatást egy olyan körben, ahol a Közép-Kelet Európai régió másik 10 országával kell felvenni a versenyt.

Minden támogatásban részesült település, illetve konzorcium 60.000 EUR összeg felhasználásával készítheti el éghajlatvédelemmel, megújuló energiával, energiahatékonysággal kapcsolatos beruházási koncepcióját. Nagyszerű lehetőség arra, hogy a helyi klímastratégiákban, SEAP vagy SECAP dokumentumokban megfogalmazott célok gyakorlati intézkedései elindulhassanak. A mostani pályázóknak figyelniük kell néhány fontos újításra; például arra, hogy a korábbi kiírásokhoz képest a javasolt beruházási projektben az energiamegtakarításnak már nagyobbnak kell lennie, mint a megújulóenergia-termelésnek.

Az EUCF program az önkormányzatok összefogását is ösztönzi, hiszen a kisebb településeknek – erőforrásaik egyesítésével – lehetőségük van közös támogatási kérelmek benyújtására is. A kiírás nemcsak városok számára elérhető; azon települések, falvak konzorciumai is indulhatnak. Bár megyei önkormányzatok továbbra sem pályázhatnak, de szerepet vállalhatnak abban, hogy a megye területén lévő önkormányzatokból konzorciumot szerveznek és segítenek egy átfogó beruházási program megtervezésében.

A pályázatot angol nyelven, on-line kell benyújtani, ugyanakkor elkészítéséhez magyar nyelven szakmai segítséget, tájékoztatást lehet kérni a hazai nemzeti szakértőtől. Hazai nemzeti szakértő: Vadovics Kristóf – GreenDependent Intézet. Telefon: 20 512-1886, e-mail: ce.hungary@eucityfacility.eu

A Magyarországi Éghajlatvédelmi Szövetség és GreenDependent Intézet 2022. június 16.-án magyar nyelvű webináriumot tartott az EUCF 4. felhívása kapcsán, ahol az érdeklődők teljeskörű tájékoztatást kaptak a pályázat menetéről, részleteiről:

Az eseményen Vadovics Kristóf, a GreenDependent Intézet ügyvezető igazgatója részletesen bemutatta a pályázati felhívást; előadása ezen a linken érhető el.

A webinárium további részében előadást tartott két korábbi nyertes képviseletében Szűcs Anikó, szakmai vezető, Mórahalmi Városfejlesztő Kft.-től valamint Dr. Horváth Dániel, vezető projektmenedzser, az Óbuda-Békásmegyer Városfejlesztő Nonprofit Kft.-től is. A szakemberek a nyertes pályázatokról és a megvalósításhoz kapcsolódó tapasztalatokról számolt be az érdeklődőknek.

Az EUCF – European City Facility – Városokkal a városokért – helyi fenntartható energetikai beruházások támogatása programmal kapcsolatosan megjelent korábbi hírek itt találhatóak: http://eghajlatvedelmiszovetseg.hu/index.php/polgarmesterek-szovetsege

További fontos információk a programmal kapcsolatban: http://intezet.greendependent.org/hu/node/556

EUCF program központi, angol nyelvű honlapja: https://www.eucityfacility.eu/home.html

Bővebb felvilágosítás:
Lajtmann Csaba – Éghajlatvédelmi Szövetség
30 232 6658 – lajtmann@gmail.com

Vadovics Kristóf – GreenDependent Intézet
20 512 1886 – ce.hungary@eucityfacility.eu

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás