Hirdetés

Az Európai Bizottság azt tanácsolja az összes európai országnak, hogy hagyjanak fel a brazil mahagóni behozatalával. Ezt a felhívást azután jelentették meg, hogy a brazil kormány betiltotta a mahagóni-kereskedelmet és vita alakult ki néhány nagy mahagóni-exportáló céggel, akik perre vitték a kérdést és egy bírósági döntés értelmében folytathatják az illegálisan megszerzett mahagónival való kereskedést. A mahagóni-kereskedelmen alapuló korrupt iparág a fő bűnös a brazil amazóniai esőerdők illegális pusztításában; tevékenységének eredménye a hagyományos kultúrák létfeltételeinek megszűnése és a világ fajokban leggazdagabb őserdeinek eltűnése.

Tavaly októberben a Brazil Környezetvédelmi Hivatal (IBAMA) határozatlan időre felfüggesztette a mahagóni-kereskedelmet, miután széleskörű törvénytelen kitermelés nyomaira bukkantak állami és indián területeken. Az IBAMA állítása szerint „az összes, belföldön és külföldön való értékesítésre szánt készlet eredete törvénytelen.” A tilalom 2001 december 20-án való hatályba lépése és 2002 márciusa között legalább nyolc cég több mint 15 000 köbméter mahagónit exportált, nagyjából 11 millió USA-dollár értékben. Az Európai Bizottság azt javasolja, hogy „a tagállamok egyelőre csak abban az esetben fogadjanak el Brazíliából származó Swietenia macrophylla-ra [mahagónira] vonatkozó export-engedélyeket, ha előtte a brazil hatóságoktól beszereznek egy tanúsítványt arra nézve, hogy az áru legális eredetű.”
A német és a belga kormány már bejelentette, hogy le fogják állítani az országukba irányuló mahagóni-importot.
Februárban a Greenpeace egyik akciója nyomán a német hatóságok lefoglaltak 300 köbméter mahagónit, amit a világ legnagyobb nemzetközi mahagóni-kereskedő cége, a DLH hozott be az országba. Belgiumban a Greenpeace által szolgáltatott bizonyítékokra alapozva a kormány két szállítmány célba jutását is megakadályozta.
A brit hatóságok viszont visszautasították egy 800 köbméteres rakomány lefoglalását. Nagy-Britannia a legnagyobb európai mahagóni-felhasználó. Kedvező fejlemény ugyanakkor, hogy a Fellebbviteli Bíróság vizsgálatot fog kezdeményezni a Környezeti, élelmezési és vidékügyi minisztériumnál a brazil mahagóni-importtal kapcsolatban.
Paulo Adario (Greenpeace) szerint „az eset világosan mutatja, hogy a nemzetközi összefogás és cselekvés létfontosságú, ha meg akarjuk állítani az Amazóniában és a világ más őserdeiben folyó pusztítást. Az USA-nak is követnie kell az európai példát, hiszen ez az ország használja fel a legtöbb amazóniai eredetű fát.”
A Greenpeace arra szólítja fel a világ kormányait, hogy állítsák le a további ipari tevékenységeket az érintetlen őserdőkben addig, amíg nem fogadnak el terveket az erdők védelmére és fenntartható használatára. A kormányoknak biztosítaniuk kell, hogy a felhasznált fát törvényes és ökológiailag felelős módon termeljék és évente legalább 15 milliárd USD-t kellene áldozniuk a világ utolsó őserdeinek védelmére és az ezeken területeken megvalítandó fenntartható fejlődésre.
A környezetvédő szervezet arra buzdít mindenkit, hogy kezdeményezze országa kormányánál, hogy álljon ki az őserdők mellet az áprilisban megrendezésre kerülő hágai Őserdő Csúcstalálkozón.
2002.04.03.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás