A rovat kizárólagos támogatója

Nagyjából egymillió hal vándorol keresztül Európa legnagyobb hallépcsőjén, ami az Elba folyó Hamburghoz közeli szakaszán épült fel Németországban, 2010-ben. A projekt sikere teljes, az érintett erőmű szakemberei együtt dolgoznak biológusokkal, s értékes adatokat rögzíthetnek a halak migrációjáról.

Az erőmű, amit a hallépcső megkerül, már több, mint 50 éve épült. A tulajdonos Vattenfall energiavállalat nem kevesebb, mint 20 millió eurót fektetett ebbe a környezetvédelmi beruházásba. A hallépcső összességében 550 méter hosszú, és 50 kisebb-nagyobb medencével rendelkezik, melyek áramlástörő elemekkel vannak elválasztva egymástól. A létesítmény esése, és a benne áramló víz sebessége kulcsfontosságú. Fontos, hogy a halak észleljék, hogy itt speciális áramlás alakult ki, ami gyorsabb a szakaszi keresztmetszet más pontjain tapasztalttól. Ezt ösztönösen detektálják, és csapatosan indulnak a helyes irányba. Viszont ugyanolyan fontos, hogy a hallépcsőben az áramlás ne legyen túl gyors, hogy a halak a medencék között fel tudjanak úszni biztonságosan.

Úgy tűnik, hogy a német szakembernek sikerült belőni a megfelelő sebességet, ugyanis nem csak az Északi-tenger lazacai és pisztrángjai úsznak fel hatalmas tömegben a szaporodásuk felsőbb szakaszokon található helyszínére, de olyan őshonos halak, mint a süllő, a harcsa, vagy a pontyok is előszeretettel használják.

A hallépcső tetemes költségeinek egy részét a világszínvonalú kamerás megfigyelő- és kiértékelő rendszerre fordították, ahol az Institute for Applied Ecology biológusai egyedülálló feltételek között dolgozhatnak, s gyűjthetnek be olyan adatokat, melyek létfontosságúak néhány lazacfaj folyóbéli túlélésében, és általában is nagyon hasznosak, hogy minél többet megértsünk a halak természetes migrációjából.

A megépítés óta 45 féle halfaj áthaladását figyelték meg, s a lazacvándorlás legforgalmasabb napjain 40.000-nél is több hal megy keresztül rajta naponta. A hallépcső legfelső medencéjében a szakemberek csapdába tudják ejteni a halakat, hogy különböző vizsgálatokat végezzenek rajtuk. Könnyedén elkülöníthetők a jelölt egyedek, melyek növekedését könnyedén vizsgálhatják.

Hazánkban is egyre több helyen építenek hallépcsőket, melyeknek – mint látjuk -, néhány nagyon fontos követelménynek meg kell felelni ahhoz, hogy feladatukat el tudják látni. Sajnos a Magyarországon eddig létrehozott hallépcsők sikeressége nem minden vízállásnál biztosítható – nyilván a költségvetésük a töredéke volt az Elbán található monstruménak.
 

A kiskörei vízlépcsőnél most épül egy ilyen feladatok ellátására hivatott létesítmény, reméljük, hogy az uniós pénzek elköltésén kívül valódi biológiai haszonnal is jár majd a létrehozása, s nem csak egy fontos tételsor lesz a kivitelező által kiállított számlán – írta a fishingtime.hu, ahol remek képgaléria is látható.

Kapcsolódó anyagok:

Hazai rekord hallépcső Kiskörén

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás