A rovat kizárólagos támogatója
LMP sajtóközlemény

Nagy aktivitású radioaktív hulladékok tárolója Pécs közelében? Pécsiként egyértelművé kell tegyük: nem kérünk egy ilyen tároló létesítményből a városunktól néhány km-re. Kell, hogy ebben a kérdésben a pécsieknek szava legyen.

Múlt évben indultak el ismét azok az előzetes kutatások, melyek célja megállapítani, hogy a Nyugat-Mecsek lábánál fekvő Boda térsége alkalmas-e a nagy aktivitású radioaktív hulladékok végleges elhelyezésére. Ugyan e tervek a jövőről szólnak, de ha gyermekeinkre gondolva meg akarjuk akadályozni, hogy Pécs nyugati városrészétől néhány km-re egy ilyen beruházás érdemi előkészítése elinduljon, akkor most kell lépnünk.

Múlt csütörtökön a pécsi közgyűlés úgy döntött, hogy a város megpályázza az "Európa zöld fővárosa" címet. Két nappal később került sor Bodán, a XI. "tájoló napon" azokra a tájékoztató előadásokra, amelyek a nagy aktivitású nukleáris hulladékok végleges tárolójának létesítési lehetőségével, az ahhoz kapcsolódó kutatásokkal foglalkoztak. Ugyan a "Zöld főváros" cím kapcsán nagy volt az egyetértés a közgyűlésben helyet foglaló frakciók között, a tájékoztató eseményen, a pécsi képviselők közül kizárólag az LMP politikusai vettek részt.

A Bodán tartott tájékoztatón telt ház előtt zajlottak az előadások. Azt ugyanakkor döbbenetesnek tartjuk, hogy a minimális földrajzi távolság ellenére a Dunántúl legnagyobb városának lakossága nem kap e kérdésben megfelelő tájékoztatást, ismét a fejünk felett történnek a dolgok. A pécsi polgárok kihagyásával folyik a munka egy olyan beruházás előkészítése kapcsán, mely hatással lehet városunkra is. Annak ellenére történik mindez, hogy ilyen funkciójú, tehát a nagy aktivitású nukleáris hulladékok végleges elhelyezésére létrehozott tároló hivatalosan nincs, Európában az elsőt csak a 2020-as évek végén tervezik megnyitni.

Pécsiként egyértelművé kell tegyük: nem kérünk egy ilyen tároló létesítményből a városunktól néhány km-re. Kell, hogy ebben a kérdésben a pécsieknek szava legyen. Ez a beruházás sem bevételt, sem munkahelyeket nem generál lényeges mértékben, de a környezeti kérdéseket túl gazdasági értelemben is hordozhat negatív hatásokat. Pécs vonatkozó fejlesztési koncepciói viszont világos irányokról szólnak: az egyetem lehetőségeinek kihasználása, egészségipar, kulturális ipar, turizmus, zöld iparágak, továbbá fontos számunkra a városkörnyéki termelők versenyképessége is. Hol van ebben a nagy aktivitású radioaktív hulladékok végleges elhelyezése?

Az LMP elkötelezett az érdemi gazdaságfejlesztés, és a munkahelyteremtés mellett. Nem ronthatjuk azon ágazatok lehetőségeit, amelyekben jelentős foglalkoztatási potenciál van. De ami a legfontosabb, a gyermekeink számára biztosítani kell az egészséges környezet megőrzését. Ebből mi nem engedünk, számíthatnak ránk a pécsi polgárok!

Dr. Keresztes László Lóránt
önkormányzati képviselő, LMP

Dr. Kóbor József,
önkormányzati képviselő, LMP (képünkön)

Kapcsolódó anyagok:

Jöhet a mecseki radioaktívhulladék-tároló

Pécs értékvesztései

Betenne Pécsnek a bodai atomhulladék-tároló

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás

Kapcsolódó hírek