A rovat kizárólagos támogatója

A nukleáris energia kockázatainak csökkentését tűzte ki célul a Nuclear Transparency Watch nevű frissen alakult nemzetközi szervezet, amely a nyilvánosság széles körű – európai szintű – bevonását szorgalmazza az atomenergia-szektorban zajló ügyekbe.

A hálózat, melynek magyarországi alapító tagja az Energiaklub, 2013 november elején alakult Brüsszelben, és a munkáját több politikai platform európai parlamenti képviselője is támogatja.

Bár az atomenergia megítélése az EP képviselők körében is eltérő, egy dologban egyetértenek: a biztonság közérdek, így az atomenergia kockázataival kapcsolatos információkat mindenki számára elérhetővé kell tenni. A nyilvánosságot tágan kell értelmezni, hiszen egy esetleges nukleáris baleset káros hatásai a határokon is átterjedhetnek. Így minden európai ország polgárainak jogos igénye, hogy a többi állam területén zajló folyamatokról is tájékozott legyen.

A fukusimai baleset is ráirányította a figyelmet a nukleáris iparban rejlő kockázatokra. Ennek csökkentéséhez azonban nemcsak az ipar és a szabályozó hatóság munkájára van szükség, hanem a civil társadalom elkötelezettségére és kontroll-hatására. Ahol ezt az ellenőrző szerepet semlegesítik, ott a biztonság is kisebb hangsúlyt kap; a szerencsétlenségekhez is sok esetben az átláthatatlanság és a túlzott titkolózás vezet. A NTW célja, hogy az információk elérhetővé tételével az egész Európai Unióban növelje a társadalmi részvételt az atomenergiával kapcsolatos döntésekben.

A hálózat magyarországi tagja az Energiaklub, amely Energia Kontroll Programja keretében már évek óta végez hasonló munkát. További résztvevő országok Belgium, Bulgária, Csehország, Franciaország, Írország, Luxemburg, Németország, Svédország, Szlovénia és Ukrajna. A szervezet létrejötte annak az ötéves folyamatnak az eredménye, amely az Aarhusi Egyezmény  [Az egyezmény a “környezeti ügyekben az információhoz való hozzáférésről, a nyilvánosságnak a döntéshozatalban történő részvételéről és az igazságszolgáltatáshoz való jog biztosításáról rendelkezik]  érvényesülését vizsgálja az egyes országokban – így Magyarországon is – az atomenergia területén.

A NTW létrejöttét az Európai Bizottság Energiaügyi Főigazgatósága (DG Ener) és az Európai Gazdasági és Szociális Bizottsága (EESC) is támogatta.

Forrás és kapcsolódó anyagok >>>
 

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás