Hirdetés

Az Európai Bizottság ma teszi közzé az európai klímatörvény rendeletének tervezetét, az európai zöld megállapodás új elemeként. A tervezetet a holnapi EU környezetvédelmi tanácsülésen is tárgyalják majd. A Magyar Természetvédők Szövetsége, a Klíma Akcióhálózat és a Föld Barátai Európa gyorselemzése alapján az anyag nem alkalmas a Párizsi Megállapodásban kitűzött cél, az éghajlatváltozás 1,5 Celsius fokos küszöbön belül tartására. A karbonadóra való utalás pedig egyszerűen hiányzik a javaslatból.

“A kibocsátás-csökkentés uniós céljai eddig sem voltak képesek az éghajlatváltozás megfelelő és az EU felelősségével arányos kezelésére. Ugyanis számos tagállamban – köztük itthon – az elsődleges energia-felhasználás és a belföldi anyagfelhasználás (domestic material consumption, DMC) is összességében nőtt. A kibocsátásokat, szennyezéseket az EU és a tagállamok egyszerűen átterhelhetik az EU-n kívülre vagy más területre, szektorra. Erre példa az ukrajnai áram importja vagy a növekvő, energiacélú biomassza-felhasználás, mely a területhasználatot, anyaghasználatot és környezetterhelést is növeli.” – mondta Botár Alexa, a Magyar Természetvédők Szövetsége (MTVSZ) éghajlat és energia programvezetője.

“Ezért van szükség egy bemeneti oldali, a fosszilis energiafelhasználást szabályozó és fokozatosan kivezető eszközre. Az európai klímatörvény rendelet-tervezete azonban nem utal a fosszilis energia és annak közpénzből történő támogatásai fokozatos kivezetésére, sem egy karbonadó vagy karbon-osztalék lehetőségére.  Az EU zöld megállapodás dossziéján belül remélhetőleg későbbi, külön dokumentumban megjelenik az EU karbonadó-javaslat, azonban arra az eszközre már e rendeletben is utalni lehetne, az összhang megteremtése céljából. Az EU költségvetési, finanszírozási vonatkozások is hiányoznak egyelőre a tervezetből.” – foglalta össze Botár Alexa.

További információ:

Az európai klímatörvény rendelet-tervezet kiszivárgott szövege

A Klíma Akcióhálózat sajtóközleménye

A Föld Barátai Európa sajtóközleménye

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás