Hirdetés

Tíz éve vesz részt Magyarország az Európai Unió Üzleti Díjak a Környezetvédelemért pályázatán. A pályázók négy kategóriában indulhatnak: környezeti menedzsment, eljárás, termék, nemzetközi együttműködés a fenntartható fejlődésért. A résztvevőknek járó díszokleveleket Nagy Andor, az Országgyűlés Fenntarthat fejlődés bizottságának alelnöke adta át.

Az EU szabályzata szerint valamely, a kategóriák egyikében országosan meghirdetett pályázat során már díjat elnyert cég vehet részt a versengésben, amelyet a díjazó szervezetekből alakult Országzsűri (HEA –Hungarian Jury for the EU Environmental Awards) jelöl. A HEA tagjai: Környezetvédelmi Szolgáltatók és Gyártók Szövetsége, KÖVET Egyesület a Fenntartható Gazdálkodásért, Hungarian Business Leaders Forum (HBLF), Magyar Innovációs Szövetség, Corvinus Egyetem – Tisztább Termelés Magyarországi Központja.

2012-ben hét magyar cég adta be pályázatát az európai üzleti környezetvédelmi díjak kategóriáiban. Két pályázat készült el a menedzsment kategóriában: a Magyar Telekom Nyrt. és a SKANSKA Magyarország pályázata, három tartozik a termék kategóriába, a FUX Ipari Szolgáltató és Kereskedelmi Zrt., Miskolci Hőszolgáltató Kft. és a Pharmatéka Bt. továbbá két cég pályázott eljárás kategóriában, az E.ON Hungária és a MARS Magyarország Kisállateledel Gyártó Kft. A pályázatok összefoglalói mellékletben olvashatók.

Az eddigi legnagyobb sikert a DENSO Magyarország Kft. érte el, mikor 2004-ben megnyerte a Management kategóriát. 2006-ban a GE Lightning Zrt. a kiemeltek közt szerepelt. Az európai versengőket a HEA oklevelekkel ismeri el, amelyeket ma Nagy Andor, az Országgyűlés Fenntartható fejlődés bizottságának alelnöke adta át egy ünnepi ebéd keretében.
Budapest, 2012. január 23.
További információk: Czibók Ágnes nemzetközi kapcsolatok felelőse, a díjak nemzeti koordinátora (tel: 20-364-0964)

Összefoglaló az Európai Üzleti Díjak a Környezet Védelméért magyar pályázatairól 2012

Management Kategória:

Magyar Telekom Nyrt.
A Magyar Telekom a HBLF „Üzleti Élet a Környezetért” díjáért klímastratégiájával pályázott, amelynek keretében 2005 és 2008 között 6%-kal, 2008 és 2010 között 6,65%-kal sikerült csökkenteni a szén-dioxid (CO2)- kibocsátását csoportszinten. A Telekom legújabb – immáron ötéves – klímastratégiájában meghatározott cél pedig a CO2-kibocsátás 20%-os csökkentése 2015-ig. A benyújtott pályázatban nem csak a saját CO2-kibocsátása csökkentésére irányuló terveit ismertette a Telekom, hanem azokat a lehetőségeket is, amelyek révén ügyfelei is hozzájárulhatnak a környezeti terhelés mérsékléséhez. Ilyenek egyrészt azok a zöld termékek és szolgáltatások, amelyeket használva az ügyfelek csökkenthetik saját ökológiai lábnyomukat, másrészt a Telekom azon tudatformáló kezdeményezései, amelyek segítik az ügyfeleket, hogy környezettudatosabban élhessenek.

Skanska Magyarország Ingatlan Kft.
A Skanska Magyarország Ingatlan Kft. pályázatával a KÖVET Egyesület által szervezett CSR Piacon a Környezettudatos Vállalatirányítás Különdíját nyerte el 2011-ben. A pályázatban egy komplex fenntarthatósági menedzsment rendszert mutat be, amelynek részét képezi a mindennapok gyakorlatát szabályzó környezetvédelmi és CSR stratégiák és modellek elméleti rendszere; a környezetvédelmi és pénzügyi hatásokat vizsgáló objektív mérések és kvantitatív visszacsatolások sora; a helyi és nemzetközi szakmai közösségekben, rendezvényeken és kezdeményezésekben való aktív részvétel; valamint a fejlesztésekben alkalmazott integrált innovatív megoldások.
A pályázat továbbá bemutatja az elméleti elkötelezettséget a gyakorlatba átültető, folyamatban lévő projektet, Magyarország első LEED Platinum elő-minősítésű irodaházát, a Green House-t.
A XIII. kerületi fejlesztés a 2010/31. EU direktíva kritériumain is túlmutató teljesítményével hazánk legzöldebb irodaháza lesz mind az energia- és vízfelhasználás, mind a széndioxid kibocsátás és a felhasznált anyagok minőségének tekintetében. A Green House a magyar szabályozáshoz viszonyított 64%-kal alacsonyabb víz-, és 30%-kal csökkentett energiafelhasználásával jelentősen hozzájárul ökológiai lábnyomunk csökkentéséhez.

Termék kategória:

FUX Ipari Szolgáltató és Kereskedelmi Zrt.:
A települések folyamatos terjeszkedése folytán előfordul, hogy – más megoldás nem lévén – nagyfeszültségű hálózatok alatt építenek lakóházat, lakóházakat. Ezeken a helyeken, illetve ahol fontos szempont még a vezetékhálózat által kibocsátott zaj (pl.: környezetvédelmi területek) a nyugat-európai országokban igény jelentkezett egy olyan kábeltípusra, melynek alacsonyabb a zajkibocsátása. A FUX Zrt. nagy hangsúlyt fektet a környezettudatos megoldásokra, és sikerült kifejleszteni egy olyan kábel felületet, amely mentes a hanghatásoktól, és egyéb jó tulajdonságokkal is bír. A felületkezelt, alacsony koronasugárzású sodronyok előnyei: csökkentett koronasugárzás, alacsonyabb energia veszteség, nagyobb fajlagos sodrony felület, nagyobb emissziós tényező, fokozott hő leadás, magasabb áramterhelhetőség.
A főként szabad- és szigeteltvezeték gyártással foglalkozó FUX Zrt. az egyetlen tisztán magyar tulajdonú vállalkozás ezen a piacon. A Társaság 1991 decemberében alakult, és mára Magyarországon az iparág vezető gyártójának számít, és meghatározó szereplője az európai piacnak is. Jelenleg a hazánkban tevékenykedő áramszolgáltatók légvezeték igényének 70-80 százalékát a FUX szállítja. Termékeik ott vannak a skandináv országokban, a nyugat-európai piacon, a volt szocialista országokban. Összességében Európa 18 országában vagyunk jelen. A cég az alapítás óta eltelt 20 év során folyamatosan bővítette termékkörét. Egy tavalyi adat szerint ez alatt az idő alatt közel 2 milliárd forintot fordítottak fejlesztésre. A FUX 2010 szeptemberében avatta fel vezeték- és kötéldiagnosztikai laboratóriumát, ennek különlegessége, hogy a Miskolci Egyetem kihelyezett tanszékeként működik. A FUX Zrt. közel 200 főt foglalkoztat.

MIHŐ Miskolci Hőszolgáltató Kft.
A MIHŐ Miskolci Hőszolgáltató Kft. Magyarország második legnagyobb közüzemi távhőszolgáltatást ellátó gazdasági társasága. Hőtermelési és hőszolgáltatási tevékenysége Miskolc város közigazgatási területére terjed ki. A „Környezetbarát energia a JÖVŐNKÉRT” elkötelezettségük szellemében a társaság elkezdte a megújuló és alternatív energiák alkalmazását a távhőszolgáltatásban.
Adott volt Miskolc városában a Bogáncs utcai hulladéklerakó, mely ma Magyarország legnagyobb lezárt lerakója, s ez adta az ötletet a MIHŐ Miskolci Hőszolgáltató Kft.–nek, hogy a folyamatosan képződő depóniagázt érdemes lenne a távhőszolgáltatás céljára hasznosítani. Az elképzelést tett követte: első lépcsőben megépült a hulladéklerakó és lakótelep közötti gázvezeték, beüzemelésre került a távhőt előállító biogázkazán. A beruházás második ütemében kiépítésre került egy 0,5 MW teljesítményű biogázmotor. Ennek üzemeltetésével a fűtési időszakon kívül egyidejűleg villamos- és hőenergia előállítására is hasznosítható a depóniagáz, azt nem kell a környezetbe engedve elfáklyázni.

Pharmatéka Bt.
A Pharmatéka Bt. kifejlesztette a Diarr-Stop S Plus takarmány-adalékanyagot, amelyet 2011-ben az Innovációs Szövetség két díjjal is jutalmazott. A mezőgazdasági és a környezetvédelmi innovációs díjakat a gazdasági miniszter, valamint a mezőgazdasági államtitkár adta át.
A termék, egy olyan nemzetközileg szabadalmazott és Közép-Európában széles körben már keresett egyedülálló takarmány-adalékanyag, mely preventív céllal alkalmazva, gátolja a sertéseknél diarrhoea hemorrhagicum (véres hasmenés) kialakulását. Használata szükségtelenné teszi a sokszor már rezisztenciát mutató gyógyszerek felhasználását. A gyógyszermentes prevencióval szermaradvány-mentes élelmiszer (hús), a környezetet nem terhelő, gyógyszer nélküli élelmiszertermelés valósítható meg. Segítségével a sertéseknél az egyik legnagyobb kártételt okozó bakteriális megbetegedés kerülhető el, illetve előzhető meg, környezetbarát módon.

Eljárás kategória:

E.ON Hungária
Az E.ON tevékenységének minden területén kiemelten kezeli a környezet védelmének fontosságát. A vállalatcsoport befektetési és fejlesztési politikájának szerves része a természetvédelmi célú beruházás, melyre a vállalat 2010-ben 300 millió forintot fordított. A cégcsoport mintegy 65 ezer km hosszúságú hazai légvezeték hálózata révén jelentős hatással van a hazai madárállományra. A villamos hálózatok madárbarát kialakítása az E.ON és a természetvédelmi szervezetek közös érdeke, ezért a vállalatcsoport 2008-ban madárvédelmi megállapodást kötött a természetvédelmi szakmai szervezetekkel és a környezet védelmét felügyelő minisztériummal. Az „Akadálymentes Égbolt” program keretében az E.ON vállalta, hogy áramvezeték-hálózatát 2020. január végéig madárbaráttá alakítja át.”

Mars Magyarország Kisállateledel Gyártó Kft.
A MARS Inc. családi vállalkozásként indult 1911-ben. Ma 65 ezer munkatárssal, mintegy 230 egységgel van jelen az egész világon, beleértve ebbe a 135 gyárat 68 országban. Központja McLean, amely Virgina államban (USA) található. Magyarországon az állateledel gyártást, a MARS Magyarország Kisállateledel Gyártó Kft. 1993 óta a Csongrád megyében található bokrosi telephelyén végzi, amely több mint 800 embernek biztosít munkahelyet.
A termálvizes fűtésrendszer kiépítése során a vállalat modernizálta az iroda vízmelegítési és fűtési rendszerét, hogy a globális terveknek megfelelően csökkentse ökológiai lábnyomát. A cél az volt, hogy olcsóbb és környezetbarát megoldást találjon a korábbi gáztüzelésű kazánok használata helyett. Megoldásként termálvíz felhasználását választott a MARS, igazodva a kiváló helyi adottságokhoz.
A termálvízzel nyert hőenergiával az eddigi energiahordozók 87%-át váltják ki, ez éves szinten hozzávetőlegesen 82 600 m3 földgáz elégetésének kiváltását jelenti zöld energiára, ami körülbelül 30 db családi ház éves földgázigényét jelenti. A jelentős beruházást igénylő intézkedésnek többlet működtetési költsége nincs, így három éven belül pénzügyileg is megtérül a vállalatnak. A MARS beruházása 2010-ben kiérdemelte a KÖVET Egyesület Környezeti Megtakarítási Díját „A legízletesebb alacsonyan csüngő gyümölcs” kategóriában.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás