A rovat kizárólagos támogatója

A települési szint alatti környezetvédelmi politika elengedhetetlen a globális felmelegedés pusztító hatásaihoz való alkalmazkodáshoz.

A világ gazdaságának szén-dioxid-mentesítését célzó nagy ipari tervek és globális beruházási stratégiák a nagy európai fővárosok asztalára kerülhetnek. A földközi-tengeri Gloria vihar azonban a kis part menti közösségeket sújtotta a leginkább. A települési szint alatti közösségek vannak leginkább kitéve az éghajlati hatásoknak, ugyanakkor továbbra is kulcsfontosságúak a globális felmelegedéshez való alkalmazkodást célzó alkalmazkodási intézkedések szempontjából. Mivel a zöld megállapodás az EU kiemelt prioritása lesz, a Régiók Európai Bizottsága több forrást és testre szabott programokat kér a települési szint alatti közösségek számára, ideértve a szigeteket, a gyéren lakott közösségeket, falvakat, kerületeket is.

A Régiók Európai Bizottsága (RB) elfogadta a Gaetano Armao (IT/EPP) előadó, Szicília régió alelnöke és gazdasági tanácsnoka, valamint az RB „Szigeti régiók” régióközi csoportjának elnöke által kidolgozott, „Úton a fenntartható városrészek és kisközösségek felé – környezetvédelmi politika a települési szint alatt” című véleményt.

Gaetano Armao kijelentette: „A helyi és regionális önkormányzatok európai uniós közgyűléseként kötelességünk, hogy közvetítsük a települési szint alatti közösségek hangját, és támogassuk azokat a kezdeményezéseket, amelyek virágzóbbá és fenntarthatóbbá teszik őket. Függetlenül attól, hogy kis szigetekről, városi kerületekről vagy elnéptelenedett hegyvidéki területekről van-e szó, testre szabott mechanizmusokat kell létrehozni azon konkrét környezeti kihívások kezelésére, amelyekkel a települési szint alatti közösségek jelenleg szembesülnek. A támogathatósági szabályok egyszerűsítésével és észszerűsítésével kell kezdenünk, hogy ösztönözzük a települési szint alatti egységek közvetlen részvételét az uniós környezetvédelmi programokban.”

A tagok emlékeztetnek arra, hogy a települési szint alatti közösségek csekély ellenőrzést gyakorolnak az ökológiai átmenet olyan kulcsfontosságú szempontjaival kapcsolatos döntések felett, mint a közlekedés, a hulladékgazdálkodás, a vízgazdálkodás vagy a levegőminőség. A tagok egyetértenek abban, hogy ezeket a közösségeket figyelembe kell venni az RB véleményeiben. Az RB arra kéri az Európai Bizottságot, hogy értékelje a „fenntartható falvak és városrészek európai napjának” elindítására irányuló javaslatot, melynek célja, hogy előmozdítsa és ösztönözze ezen közösségek közvetlen részvételét Európa klímasemlegesség felé vezető útjában.

Az RB kéri, hogy vezessenek be olyan intézkedéseket és mechanizmusokat, amelyek maximalizálnák az uniós környezetvédelmi politikák hatását a települési szint alatt. A tagok azt javasolják, hogy tegyenek közzé egyedi pályázati felhívásokat és munkaprogramokat a megújuló energiákra való átállás felgyorsítása, valamint a részvételen alapuló új rendszerek és a közösség dinamikájának megerősítése érdekében, hogy helyi szinten fellendítsék a fenntartható fejlődést. Az EU jelenleg konkrét kezdeményezéseken keresztül, például a LEADER helyi akciócsoportok révén támogatja a fejlesztési stratégiákat a települési szint alatt.

Európában számos intézményi forma és terminus létezik a területi szint alatt. A települési szint alatti közösségek meghatározására használt fogalmak közé tartoznak tanyák, körzetek, kerületek, városnegyedek, telepek, falvak, községek, választókerületek. A sűrűn lakott városi körzetektől a kis szigetekig és hegyvidéki falvakig a települési szint alatti közösségek különleges környezeti kihívásokkal néznek szembe, és gyakran nem rendelkeznek az ezek megoldásához szükséges kapacitásokkal és erőforrásokkal.

A tagok azt kérik, hogy a közösségek valamennyi típusát vegyék figyelembe az uniós környezetvédelmi politikákban, ami összhangban van az RB „Úton a 8. környezetvédelmi cselekvési program felé” című véleményével.

A helyi és regionális képviselők uniós közgyűlése elkötelezett az iránt, hogy párbeszédet folytasson az Európai Bizottsággal – többek között a környezetvédelmi együttműködés technikai platformja keretében – annak érdekében, hogy a települési szint alatti kisközösségeket kellőképpen figyelembe vegyék a specifikus uniós környezetvédelmi politikák végrehajtása során. Ez épülhetne azokra a meglévő erőfeszítésekre, amelyek az iránymutatásokat tartalmazó dokumentumok és eszközök rendelkezésre bocsátására irányulnak. Az elfogadott vélemény egy tanulmányhoz is kapcsolódik, amely áttekintést nyújt a területi szint alatti közösségek környezeti szerepéről valamennyi tagállamban.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás