A rovat kizárólagos támogatója

A környezetet kevésbé szennyező fűtőanyagok használata melletti világméretű törekvések ellenére a szén arányának csökkenése 2020-ig csak kismértékű lesz az előrejelzések szerint. Az Amerikai Energiainformációs Ügynökség (EIA) közelmúltban közzétett prognózisa alapján a szén -különösen Ázsiában – sok ország legfontosabb fűtőanyaga marad. Világpiaci felhasználása a következő két évtizedben kismértékben még emelkedni is fog – mutat rá a Petroleum Economist. Míg 2000-ben összesen 2,16 milliárd tonna volt a világ összesített szénfelhasználása, a becslés szerint 2020-ig évente átlagosan 1,5 százalékkal emelkedik majd ez a szám.
Az összesített világpiaci adaton belül azonban nagy szórás várható, hiszen Nyugat- és Kelet-Európában ugyanezen időszak alatt a szén használata várhatóan jelentősen visszaszorul. Ezzel szemben az Egyesült Államokban és Japánban az átlagos mértéket meghaladóan emelkedni fog. A helyzet legfőbb meghatározója mégis Kína és India lesz, ez a két ország fogja adni a világ összes energiaigény-növekedésének 29 százalékát. Még markánsabb adat, hogy a két említett országban használják majd fel a 2020-ig várható szénnövekedés 92 százalékát.
A széntermelők közül az amerikai cégek kilátásai a legkedvezőbbek. A májusban nyilvánosságra hozott nemzeti energiaprogram a szénnek kulcsfontosságú szerepet szán a belföldi nyersanyag növelésében. Feltevése szerint az Egyesült Államoknak a kővetkező 250 évre elegendő szénkészlete van, ezért az egyre növekvő energiaigények kielégítésében nagy szerepet kell kapnia. Szakértők szerint a fejlődés egyetlen buktatója az építeni tervezett szénerőművek elleni, egyre általánosabb környezetvédelmi tiltakozás lehet. A problémát érzékeli az energiaprogramot összeállító kormányzat is. Erre reagálva a következő 10 évben összesen mintegy 2 milliárd dollárral tervezi támogatni a környezetbarát felhasználást vizsgáló kutatásokat.
Bár Európa-szerte csökken a szén szerepe, az energiahordozókon belüli részesedését némileg még fenn fogják tartani a magas olajár miatt.
Számos ország energiapolitikájában szerepel a szén – mint alternatív megoldás – az olajár esetleges nagyarányú emelkedése esetére. Hosszú távon viszont a kontinens országai várhatóan még ezt a lehetőséget is elhagyják majd.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás