A rovat kizárólagos támogatója
(X)

Gyakran sajnos csak akkor látogatják meg a szervizt vagy az autószerelőt az emberek, ha műszakiztatásra van szükség vagy valami meghibásodás történt. A legtöbb problémát azonban meg lehet előzni egy egyszerű átvizsgálással is. Autónkat minden nap használjuk, több veszély is leselkedik az állapotára, amelyek szépen lassan az alkatrészek elhasználódásához vezetnek. Egy autóátvizsgálás sokat spórolhat nekünk.

Mi történik az autóátvizsgálás során?

Egy átvizsgálás több elemből áll, ahol általában a fő figyelem az elhasználódó elemekre koncentrálódik. Gondolunk itt az egyik legfontosabb elemre, az abroncsokra. Egy gumicsere sokat tud segíteni, amit könnyen meg tudunk oldani például a Gumiflex segítségével. Elsősorban a gumi felel azért, hogy milyen vezethetőséggel rendelkezik az autó. Ha a gumik kopni kezdenek, akkor egyre nehezebb az úton tartani az autót, amit elég hamar meg fogunk érezni. Ha nem lépünk időben, az biztonsági szempontból is veszélyes lehet, mivel megcsúszhatunk és akár balesetet is szenvedhetünk.

A gumik mellett nagy figyelem hárul azokra az alkatrészekre is, amelyeket szintén minden nap használunk, pláne ködös, télies, esős időszakban. Ott van például a világítás, azaz a fényszórók állapota. Egy ködös, esős reggelen kiemelten fontos az, hogy megfelelő világítással rendelkezzünk. Ha már köd: hiába tökéletesek a fényszórók, hirtelen így is elénk kerülhet bármi, így a fékek állapotára is oda kell figyelni. Mindemellett még ott vannak az ablaktörlők, a folyadékszintek ellenőrzése, és a futómű szemrevételezése sem maradhat ki a sorból.

Miért fontos minden egyes szezonban átvizsgálni az autót?

Minden évszaknak megvannak a sajátosságai, amire mindig időben fel kell készülni. A problémákat érdemes már az első jelnél észrevenni és kezelni, hogy semmilyen komoly meghibásodásba ne ütközzünk bele a tél vagy nyár folyamán. Mint oly sok területen, az autó állapotánál is a legjobb az, ha a megelőzésre helyezzük a hangsúlyt. A rejtett problémák legnagyobb veszélye az, hogy rejtettek, így a mindennapok során nem fogjuk észrevenni, hogy valójában mi történik az autó alkatrészeivel. Ezért is jó megoldás egy átvizsgálás, mert így a rejtett hibák is kiderülhetnek.

Az autó átvizsgálásával spórolhatunk is

Ha egy alkatrész komolyan elhasználódott, vagy éppen már meg is sérült, az azonnal hatással lesz a vezetési élményre. Jobb, ha nem jutunk el idáig, két okból is: egy átvizsgálással valószínűleg már jóval ezelőtt kiderülhetett volna, hogy az alkatrész nincs megfelelő állapotban, így spórolhattunk volna. A másik ok az, ha nem vesszük időben észre a sérülést, akkor ez az alkatrész nagy eséllyel más elemekben is kárt fog okozni például törés esetén, így komolyabb anyagi költségekhez is vezethet a figyelmetlenség. Jobb a megelőzés, minden szezon előtt éljünk az átvizsgálás lehetőségével.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás