A rovat kizárólagos támogatója
Forrás: hvg.hu

„Muszáj cselekednünk, hogy elejét vegyük egy súlyos nukleáris baleset veszélyének” – Rafael Grossi, a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség vezetője rendkívül aggasztónak találja a helyzetet.

„Mindinkább kiszámíthatatlanná és potenciálisan veszélyessé” válik a helyzet a zaporizzsjai atomerőműnél – jelentette ki a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség (NAÜ) vezetője azt követően, hogy a szervezet értesülése szerint az orosz megszálló erők megkezdték a civil lakosság evakuálását a közeli településről, Enerhodarból. A városban él az erőmű személyzetének többsége.

Rafael Grossi hozzátette: rendkívüli módon aggasztják az erőművet fenyegető, nagyon is valós nukleáris és biztonsági kockázatok. A közlemény szerint az atomerőművet működtető szakemberek a helyszínen maradnak, ám számukra és a családjuk számára egyre feszültebbé, stresszesebbé és kihívásokkal telivé válnak a körülmények.

„Muszáj cselekednünk, hogy elejét vegyük egy súlyos nukleáris baleset veszélyének” – közölte Grossi.

A The Guardian azt írja Ivan Fedorovnak, Melitopol polgármesterének a közlésére hivatkozva, hogy az evakuációról szóló parancs „őrült pánikot és nem kevésbé őrült sorok kialakulását” okozta az oroszok által annektált Krím ellenőrzőpontjánál. A városvezető szerint 20-30 percenként érkeznek a lakosokat szállító buszok, a benzinkutak pedig kifogytak az üzemanyagból.

A lakók kiköltöztetése azért kezdődhetett meg, mert egyre valószínűbb, hogy hamarosan megindul a régóta várt ukrán ellentámadás. Moszkva arra hivatkozva rendelte el az evakuálást, hogy az ukránok – és nyugati szövetségeseik – egyre gyakrabban indítanak nagy hatótávolságú támadásokat és szabotázsakciókat, például a Kreml ellen.

Jurij Csernicsuk, a zaporizzsjai atomerőmű vezetője szerint a létesítményt üzemeltető szakemberek mindent megtesznek azért, hogy garantálják a biztonságot. (BBC)

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás