A rovat kizárólagos támogatója
greenfo/MTI

Megkezdték a hatalmas mennyiségű olajszennyeződés kipucolását Szigetszentmiklósnál, a Ráckevei Duna-ág utóbbi 20 évének legsúlyosabb környezetszennyezésénél.  A rendőrség is nyomoz.
Megkezdődött az olajos vízi növényzet és szennyezett iszap elszállítása a szigetszentmiklósi olajszennyezés helyszínéről – közölte az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) ma az MTI-vel. A közleményben azt írták: a területen hat munkagép dolgozik folyamatosan. Eddig csaknem 30 ezer kilogramm szennyezett anyagot vittek el az ártalmatlanító hulladékbefogadóba.

Csak tegnap mintegy 3000 liternyi anyagot távolítottak el a szakemberek a víz felszínéről. A legfontosabb szempont továbbra is az, hogy a szennyezett területről ne jusson ki olajszármazék a Ráckevei (Soroksári)-Duna vizébe – hangsúlyozták, hozzátéve: mostanáig ezt sikerült megakadályozni és folyamatosan ellenőrzik a nyílt vizet. A nagyobb biztonságért a felfújható merülőfal elé még egy további, úgynevezett Tausz-típusú merülőfalat is kihelyeztek a vízügyi szakemberek.

A kormány felelőssége is: Súlyos ökológiai csapás a ráckevei Duna-ágnál történt környezetszennyezés

Ugyanakkor az OVF ismét felhívta a figyelmet arra, hogy “a szennyezés előtti viszonyok visszaállítására és a természet regenerálódására még évekre lesz szükség”. Az OVF hétfőn közölte: szombaton telefonos lakossági bejelentés érkezett a Közép-Duna-völgyi Vízügyi Igazgatóságra arról, hogy Szigetszentmiklóson, a Tebe sor és a Rév sor kereszteződésénél lévő csapadékvíz-csatorna kifolyójánál és a nádasban olajszennyeződés nyomai látszanak.
Az önkormányzati kezelésben lévő csatorna a Ráckevei (Soroksári)-Dunába (RSD) torkollik. A Közép-Duna-völgyi Vízügyi Igazgatóság a szennyezés miatt feljelentést tett, a rendőrség nyomozást indított ismeretlen tettes ellen – közölték.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás