A rovat kizárólagos támogatója
greenfo/MTI

A Pakisztánban, a Közép-afrikai Köztársaságban, illetve Afganisztánban született csecsemőknek vannak világszerte a legrosszabb esélyeik a túlélésre – derül ki az ENSZ Gyermekalapja (UNICEF) jelentéséből. Magyarország 16. helyen szerepel a listán.

A csecsemőhalandósággal foglalkozó dokumentum szerint a statisztikák azt mutatják, hogy Pakisztánban minden 22., a Közép-afrikai Köztársaságban 24., Afganisztánban pedig 25. újszülött nem éli meg az egy hónapos kort. Évente világszerte 2,6 millió csecsemő hal meg élete első hónapjában, közülük egymillióan születésükkor.

Az UNICEF rangsorolásában a legrosszabb mutatókkal rendelkező tíz államból nyolc a Szaharától délre fekvő afrikai ország.

Köztük van Szomália, Lesotho, illetve a nyugat-afrikai Bissau-Guinea, Mali és Elefántcsontpart. A jelentés szerint mindenek előtt a szegénységre és a fegyveres konfliktusokra vezethető vissza, hogy a terhes nők ezekben az országokban nem jutnak megfelelő orvosi ellátáshoz.

Henrietta Fore, az UNICEF igazgatója szerint a legtöbb újszülötthalálozás elkerülhető volna.

A csecsemőhalandóság az UNICEF szerint főleg a koraszülésre, valamint a születésnél fellépő komplikációkra vezethető vissza, emellett a fertőzések – a tüdő- és agyhártyagyulladás, illetve a vérmérgezés – is szerepet játszanak. A világszervezet Gyermekalapja ezért fontosnak tartja, hogy a várandós nőket szakképzett szülésznők gondozzák, legyen hozzáférés fertőtlenítő szerekhez, tiszta ivóvízhez és a megfelelő táplálkozás is biztosítva legyen. 

 


Az UNICEF külön említi a szülés utáni szoptatás és bőrkontaktus kiemelt szerepét. Fore szerint a legtöbb veszélyeztetett újszülött megfizethető és hatékony megoldásokkal megmenthető lenne. Az újszülöttek túlélési esélyei Japánban, Izlandon, Szingapúrban és Finnországban a legnagyobbak. A világ államait felsoroló listán Magyarország a 16. helyen szerepel Lengyelországgal együtt.

Az UNICEF statisztikája szerint Magyarországon 357 csecsemőből egy hal meg életének első hónapjában. Japánban, ahol a legalacsonyabb a csecsemőhalandóság, ez az arány 1:1111-hez.

 

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás