A rovat kizárólagos támogatója
greenfo/MTI

A klímaváltozás miatt jóval magasabbra emelkedhet a tengerek szintje, mint azt eddig vélték – derült ki egy új amerikai kutatásból. Víz alá fognak kerülni a tengerparti városok.

Science című tudományos folyóiratban közzétett tanulmány szerint a tengerfelszín mostani hőmérséklete nagyjából megegyezik a legutolsó interglaciális, azaz két jégkorszak közötti melegebb időszakéval, amikor azonban a tengerek szintje a jelenleginél 6-9 méterrel is magasabbak voltak. A kutatáshoz a tudósok 83 különböző helyről származó tengeri üledékmintát vizsgáltak meg. Minden mintát az 1870 és 1889, valamint 1995 és 2014 között rögzített adatokkal vetettek össze.

Az utolsó interglaciális időszak 129 ezer éve kezdődött és 116 ezer évvel ezelőtt ért véget. A korábbi feltételezések szerint az akkori klíma nagyjából olyan meleg, vagy kissé melegebb lehetett, mint a mai, ezért a korszakot gyakran referenciaként használják a különböző globális klímamodellekhez, hogy megértsék, miként reagál a tengerszint a melegedésre.

 

A vizsgálat feltárta, hogy már a legutolsó interglaciális korszak kezdetén, 129 ezer évvel ezelőtt az óceánfelszín hőmérséklete igen hasonló volt az 1870 és 1889 közötti átlaghoz. Ugyanakkor a melegedés tetőzésekor, 125 ezer évvel ezelőtt a tengerfelszín hőmérséklete "megkülönbözhetetlen" volt az 1995 és 2014 közötti átlagtól.

A tanulmány szerint a tengerek szintje hosszú távon tovább emelkedhet az ember által okozott klímaváltozás miatt – mondta Andrew Watson, az angliai Exeteri Egyetem tudósa, aki maga nem vett részt a kutatásban. "A jó hír az, hogy szerencsével csak lassan fog emelkedni a tengerszint, vagyis lesz időnk alkalmazkodni a változáshoz. Rossz hír viszont, hogy az összes jelenlegi part menti városunkat el fogja árasztani a víz" – mondta.

Az ENSZ Éghajlat-változási Kormányközi Testületének (IPCC) előrejelzése szerint a tengerek szintje 2100-re egy méterrel fog emelkedni, amennyiben nem korlátozzák a szénkibocsátást.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás