Hirdetés

Idén 20 éves az Európai Unió élőhelyvédelmi irányelve, amely óvja a természetes élőhelyeket, a vadon élő állatokat és növényeket. A Natura 2000 hálózat részét képező különleges természetmegőrzési területeket az uniós jogszabály alapján jelölték ki annak érdekében, hogy Európa biológiai sokfélesége megőrizhető legyen.

Magyarországon 46 élőhelytípus, 105 állatfaj és 36 növényfaj védelmét összesen 479 különleges természetmegőrzési terület biztosítja. Az élőhelyvédelmi szabályozás alapján a Natura 2000 hálózat részét képezik az 1979-ben megjelent, vadon élő madarak védelméről szóló uniós irányelv szerint kijelölt különleges madárvédelmi területek is. Magyarországon 56 ilyen terület segíti összesen 91 madárfaj fennmaradását.
Hazánkban mintegy 1,99 millió hektárt ölel fel a Natura 2000 hálózat, ez az ország területének 21 százaléka. Magyarország EU csatlakozásával az Unió kiegészült a pannon biogeográfiai régióval, melyet legnagyobb arányban hazánk képvisel. Így kiemelkedő szerepet töltünk be az Európai Unió természeti értékeinek megóvásában.

Ugyancsak 20 éve annak is, hogy az Európai Unió útjára indította környezetvédelmi politikáját támogató pénzügyi alapját, a LIFE programot. Magyarország 2001 óta vesz részt a programban, azóta összesen 26 természetvédelmi LIFE projekt nyert támogatást, együttesen 27,1 millió euró uniós forrással. A hazai LIFE projekteknek köszönhetően növekedésnek indult többek között a kék vércse, a túzok és a kerecsensólyom állomány, sikerült megalapozni a kipusztulással fenyegetett rákosi vipera megőrzését, valamint számos területen jelentős élőhelyfejlesztést sikerült végrehajtani, így például a hortobágyi szikes pusztákon és a Nagykőrösi pusztai tölgyesekben.

A két, természetvédelemben kiemelkedő jelentőségű évfordulóval kapcsolatban lesz május 20-án egy rendezvény:
 
„20 éves a LIFE-program! – legféltettebb természeti értékeink seregszemléje”, a Fővárosi Állat- és Növénykert Barlangtermében a nagyközönség számára bemutatják a LIFE-program által finanszírozott élőhelyrekonstrukciós és fajvédelmi projekteket a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület, a Fővárosi Állat- és Növénykert, valamint a Vidékfejlesztési Minisztérium közös szervezésében. Az érdeklődőket egész nap előadásokkal és filmvetítéssel várjuk. A program az állatkerti belépővel rendelkező látogatók számára ingyenes.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás