Hirdetés
greenfo/MTI

A Kaliforniai Egyetem Santa Barbara-i kampuszán mérték fel először, hogy a műanyag termékek milyen mértékben járulnak hozzá a klímaváltozáshoz, életciklusuk során mennyi szén-dioxid kerül a levegőbe közvetlenül vagy közvetett módon.

A kutatás eredményeit a Nature Climate Change folyóiratban publikálták: a műanyag termékek előállítása, szállítása, használata, elégetése és újrahasznosítása révén 2015-ben csaknem 1,8 milliárd tonna szén-dioxid került a levegőbe. A kutatók jóslata szerint a műanyagokkal összefüggő károsanyag-kibocsátás tovább fog növekedni, mivel a műanyag termékek iránti globális kereslet várhatóan 22 százalékkal fog emelkedni a következő öt évben.

A kutatók négy stratégiát javasolnak a műanyagok szénlábnyomának csökkentésére:
a műanyag termékek újrahasznosítása,
a műanyag termékek iránti kereslet visszaszorítása,
a természetes alapanyagú műanyagok arányának növelése
és a fosszilis alapú energia megújuló energiaforrásokra való cserélése.


„Ha valóban az iparosodás előtti korszakhoz képest legfeljebb 1,5 Celsius-fokban akarjuk korlátozni a globális átlaghőmérséklet emelkedését, akkor szó sem lehet az üvegházhatást okozó gázok kibocsátásának növekedéséről” – hangsúlyozta Sangwon Suh, az egyetem munkatársa.

A műanyaghulladék okozta környezeti kár egyre nagyobb figyelmet kap az utóbbi időben. Az Európai Unió parlamentje például nemrég megszavazta, hogy 2021-től kezdődően nem lehet forgalomba hozni egyszer használatos műanyag termékeket.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás